США в ОБСЄ: Санкції проти РФ будуть діяти до тих пір, поки вона не поверне Крим Україні

Новини
Постійний представник США в ОБСЄ Джеймс Гілмор Фото: osce.usmission.gov

Санкції Сполучених Штатів проти Росії будуть діяти, поки вона не поверне повний контроль над Кримом Україні.

Про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Джеймс Гілмор на засіданні постійної ради ОБСЄ у Відні.

«Ситуація в Криму залишається складною. Повідомляється, що кримські татари та інші, які виступають проти російської окупації, піддавалися насильницьким зникненням, безпідставному тюремному ув’язненню, примусовому «психіатричному» лікуванню, показовим судовим процесам і тортурам. Повідомлення про політично мотивовані арешти і затримання з боку окупаційної влади є звичайним явищем», – сказав Гілмор.

Він також зазначив, що російський уряд продовжує мілітаризацію Кримського півострова, Чорного моря та Азовського моря. При цьому Росія також розширила свою багаторічну призовну кампанію на півострові, в рамках якої майже 24 тисячі молодих жителів Криму були призвані до лав Збройних сил РФ.

Посол зазначив, що згідно з новими даними моніторингу, оприлюдненими на цьому тижні Кримської правозахисною групою, окупаційна влада притягнула до відповідальності понад 100 кримчан за звинуваченням в ухиленні від призову за відмову служити в армії окупантів. Він нагадав, що примус осіб, захищених четвертою Женевською конвенцією, до служби в збройних силах держави, що окуповує, є серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права.

«Ми закликаємо Росію припинити свою кампанію придушення в Криму, повернути Україні повний контроль над півостровом, негайно звільнити всіх українців, яких вона несправедливо посадила у в’язницю», – заявив Гілмор.

Він також нагадав, що США повністю підтримують суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води.

«Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо спробу анексії Криму Росією … Санкції, пов’язані з Кримом, будуть діяти до тих пір, поки Росія не поверне Україні повний контроль над півостровом», – підкреслив американський дипломат.

Нагадаємо:

  • Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 25 лютого 2020 року президент Сполучених Штатів Дональд Трамп продовжив ще на рік пакет санкцій, введених США в 2014 році проти Росії за незаконну окупацію і анексію Криму.