Окупанти передали до «суду» справу Джемілєва без повідомлення обвинуваченого і захисників – Полозов

Новини
Мустафа Джемілєв Фото: qha.com.ua

«Слідчий комітет» РФ в окупованому Криму передав до «суду» справу щодо народного депутата України, лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Про це повідомив адвокат Джемілєва Микола Полозов.

Він зазначив, що при складанні обвинувального висновку і передачі справи до «суду» було допущено порушення Кримінально-процесуального кодексу РФ.

«Частиною 1 статті 222 КПК РФ встановлено, що після затвердження обвинувального висновку, прокурор направляє справу до суду, про що повідомляє обвинуваченого, його захисника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача та (або) представників і роз’яснює їм право заявляти клопотання про проведення попереднього слухання. як ми бачимо, слідчий, керівник слідчого органу, сам слідчий орган в законі не вказані як адресат повідомлення прокурора про направлення справи до суду», – пояснив Полозов.

У той же час, зазначив він, в справі Джемілєва відбулася зворотна ситуація.

«А в окупованому Криму все навпаки. Мене (захисника) не сповістили, Мустафу-аг’а не сповістили, а насамперед незаконно сповістили слідчий орган, який про це бадьоро відрапортував. Господа прокурори, прокол-с», – підкреслив адвокат.

Нагадаємо:

  • 9 квітня 2014 року російська влада заборонила лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву в’їжджати в Росію, а також в окупований Крим.
  • 20 січня 2016 року в окупованому Криму «Київський районний суд» Сімферополя прийняв рішення про заочний арешт національного лідера кримських татар, народного депутата України Мустафи Джемілєва, якому в 2014 році російська влада заборонили в’їзд на територію півострова.
  • 21 січня 2016 року так званий «прокурор Республіки Крим» Наталія Поклонська заявила, що Росія оголосила в міжнародний розшук Мустафу Джемілєва та главу Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, які заочно заарештовані «судом» в Криму.
  • У січні 2016 року прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом винесення «судом» окупованого Криму рішення про заочний арешт національного лідера кримських татар, народного депутата Мустафи Джемілєва.
  • 13 квітня 2020 року російські слідчі в Криму пред’явили обвинувачення Мустафі Джемілєва за трьома статтями в рамках попереднього слідства: за ч.3 ст. 322 КК РФ (незаконний перетин державного кордону РФ), по ч.1 ст. 222 КК РФ (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) і за ч. 1 ст 224 КК РФ (недбале зберігання вогнепальної зброї, яка створила умови для його використання іншою особою, якщо це спричинило смерть людини або інші тяжкі наслідки). Перша стаття стосується подій 3 травня 2014 року, коли Джемілєв намагався потрапити в окупований Крим через пункт пропуску «Каланчак» на адмінкордоні з Херсонською областю. Тоді його не пропустили і він був змушений повернутися в Київ. Друга і третя статті мають відношення до справи сина Мустафи Джемілєва Хайсера, який в травні 2013 року у дворі свого будинку в Бахчисараї, випадково вистріливши з батьківської рушниці, вбив знайомого сім’ї. Спочатку суд у цій справі проходив на території України, проте після окупації Криму його перенесли в російський Краснодар.