Україна повинна нарощувати військову присутність в Азовському морі через загрозу Росії – віце-адмірал Гайдук

Новини
Командувач ВМСУ у 2014-2016 роках, віце-адмірал Сергій Гайдук Фото: investigator.org.ua

Україна повинна нарощувати військову присутність в Азовському регіоні через загрозу з боку Росії. Україна повинна розмістити в районі Азовського моря «різні види і роди військ».

Про це «Фактам» заявив віце-адмірал, командувач Військово-Морськими Силами України в 2014-2016 роках Сергій Гайдук.

«Ситуація на лінії зіткнення сторін на Донбасі нестабільна. До того ж Кремль не відмовився від проекту «Новоросія», згідно з яким Україна може втратити всі виходи до моря. Росія не відмовилася від ідеї пробити уздовж берега Азовського моря сухопутний коридор в Автономну Республіку Крим. Без сумніву, політика України на Азові повинна бути проактивною. Потрібно говорити про збільшення військової присутності України в Азовському морі. І мова не тільки про моряків», – зазначив він.

За його словами, «Росії дуже вигідні хаос і нестабільність в регіоні».

«Якщо ми розуміємо, що є проблема з проходом Керченської протоки, то компенсувати морську складову можна за рахунок використання авіації і берегових підрозділів. Безумовно, для своєчасного виявлення противника необхідно нарощування системи розвідки і виявлення. Тобто тут потрібно розумне адміністративне рішення, розумна структура і складу угруповання військ, які могли б унеможливити ризики або зменшити їх, починаючи від дій диверсійно-розвідувальних груп противника до висадки десанту. Крім того, потрібно зрозуміти, що всі дії на морі будуть залежати від дій на суші. Це закономірності і тенденції сучасної війни. Якщо будуть активізуватися дії на суші, то будуть активізовані і дії на морі», – підкреслив екс-командувач ВМС.

В ефірі програми  «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) віце-адмірал Сергій Гайдук заявив, що українська влада продовжує практику проведення безсистемної державної морської політики, внаслідок чого Україна із запізненням реагує на загрози, які виникають з морського напрямку. Розуміння цього не спостерігається ні в кандидатів у президенти, ні в політичних сил, які восени планують обиратись до Верховної Ради.

Нагадаємо:

  • 7 жовтня 2009 року український Кабмін затвердив Морську доктрину України на період до 2035 року.
  • 6 травня 2015 року РНБО України ухвалила рішення «Про Стратегію національної безпеки України» (введене в дію 26.05.2015 Указом президента №287/2015), в якому Кабінету Міністрів було доручено затвердити у тримісячний строк нову редакцію Морської доктрини України.
  • 12 жовтня 2018 року РНБО України ухвалила рішення «Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів на Півдні та Сході України, у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці» (введено в дію Указом президента від 12.10.2018 року №320/2018), яким Кабінету Міністрів доручено ухвалити у місячний строк рішення щодо безумовного виконання рішення РНБО «Про Стратегію національної безпеки України» від 6 травня 2015 року, в частині затвердження Морської доктрини України.
  • 18 грудня 2018 року уряд затвердив нову редакцію Морської доктрини України на період до 2035 року. Це комплексний стратегічний документ, який визначає пріоритети послідовної морської політики України на довгострокову перспективу, спрямованої на утвердження України як морської держави. Це рішення дасть змогу реалізувати національні інтереси України в Азовському і Чорному морях, Керченській протоці та інших районах територіального моря України з урахуванням дій Російської Федерації як країни-агресора.