Питання національної безпеки. Ефір 9 квітня 2019 року

Відео

У цьому випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 9 квітня 2019 року:

Мова йтиме про вибори президента, які експерти вже називають паранормальними, або якщо використовувати старі звичні і зрозумілі визначення: в цілому – демократичні, але з використанням брудних технологій, адмінресурсу та накручуванням суспільних настроїв. Про деякі страшилки, якими зомбують виборців технологи кандидатів і самі кандидати, ми і поговоримо сьогодні.

Багато людей з Криму, які живуть на вільній території і які живуть в окупації, але включені в український інформаційний простір, пишуть і кажуть, що переживають ті ж відчуття, що і в 2014 році. Страх, тривога, занепокоєння, невпевненість у завтрашньому дні. І це не дивно – адже технологи кандидатів у президенти уміло ці почуття у нас викликають. Розділяючи, сіючи недовіру і негативні почуття до їхніх опонентів та уміло маніпулюючи нашим страхом і невідомістю.

Ця технологія вже була використана російськими спеціалістами із інформаційно-психологічних операцій в окупованому Криму напередодні фейкового «референдуму». Відчуття страху перед бандерівцями і «правосеками» заганяли в голови кримчан ще технологи Партії регіонів. В 2014 році росіяни уже той страх і паніку шліфували і підігрівали до потрібної кондиції. У момент кульмінації – проста формула: або Росія, або фашистська Україна. Таке враження, що ті ІПСОшники із Криму перебрались просто до штабу одного з кандидатів, який зараз також пропонує просту формулу: або я – або Росія.

Інше джерело тривоги – відсутність повноти інформації про другого кандидата і його справжні наміри та позицію із тих же життєвоважливих питань: війна, перемога, мир, Україна і українськість. Сховавшись в мушлю, цей кандидат також позбавляє виборця достовірної інформації, а, отже спокою, впевненості у завтрашньому дні.

Як захиститись від цих технологій? Дуже просто – треба добувати достовірну інформацію і критично та адекватно її оцінювати. Про це будемо говорити у студії з Юрієм СМЄЛЯНСЬКИМ, головою правління «Інституту стратегічних чорноморських досліджень», економічним експертом фонду «Майдан закордонних справ».

Міністри закордонних справ країн-членів НАТО узгодили пакет заходів для підтримки України і Грузії, спрямованих на посилення безпеки в регіоні Чорного моря.

Що це значить для України говоримо по телефону з Сергіем ГАЙДУКОМ, командуючим Військово-Морськими Силами України у 2014-2016 роках.