Севастополець став новим командувачем ВМС України

Новини
Олексій Неїжпапа Фото: 048.UA

Президент Володимир Зеленський звільнив з посади командувача Військово-Морських сил Збройних сил України Ігоря Воронченка і призначив замість нього контр-адмірала Олексія Неїжпапу.

Відповідні укази №№ 216 і 217 глава держави підписав 11 червня.

Неїжпапа народився в 1975 році в Севастополі. У 2015-2020 роках був заступником командувача ВМС. Брав участь в антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей. Неодноразово здійснював керівництво українсько-американськими навчаннями «Сі Бриз» від української сторони.

Служив на кораблях ВМС на посадах від командира батареї фрегата до командира бригади надводних кораблів.

Партія «Європейська солідарність» заявляла, що командувач Військово-морських сил адмірал Ігор Воронченко може отримати підозру в державній зраді у зв’язку з дачею команди на проходження українських військових через Керченську протоку.

Ігор Воронченко Фото: Facebook ВМС ЗС України

  • 25 квітня 2016 року президент України Петро Порошенко призначив виконуючим обов’язки командувача Військово-морськими силами України генерал-лейтенанта Ігоря Воронченко. 2 липня 2016 року Порошенко призначив Воронченко командувачем Військово-морськими силами Збройних сил України з присвоєнням йому військового звання віце-адмірал.
  • 21 березня 2014 року заступник командувача ВМС України з берегової оборони генерал-майор Ігор Воронченко був «арештований» кримської «самообороною» і переданий в комендатуру Чорноморського флоту РФ. 26 березня 2014 року його інших українських військових звільнили з полону після переговорів з РФ.