Україна стала членом Програми розширених можливостей НАТО

Новини
НАТО

Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей (EOP) НАТО.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

У січні 2020 року Україна подала заявку на участь у Програмі розширених можливостей НАТО.

«Потім було багато дипломатії. Дуже багато дипломатії на всіх рівнях. І ось це спрацювало. Мало хто вірив, що нам вдасться, але ми це зробили», – зазначив Кулеба.

На сайті Північноатлантичного альянсу повідомляється, що Україна отримає вигоду від спеціально розроблених можливостей для підтримки. Це включає в себе розширений доступ до програм і вправ по взаємодії, а також більш широкий обмін інформацією.

«Це рішення визнає значний внесок України в місії НАТО і демонструє незмінну відданість Альянсу своїм партнерствам, незважаючи на пандемію COVID-19», – сказала офіційний представник НАТО Оана Лунгеску.

Україна стала шостим партнером по розширеним можливостям НАТО поряд з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. Кожен з партнерів має індивідуальні відносини з НАТО, засновані на областях, що представляють взаємний інтерес.

В Альянсі наголосили, що статус України як партнера по розширеним можливостям не визначає ніяких рішень щодо членства в НАТО.

«Союзники по НАТО продовжують заохочувати і підтримувати Україну в її зусиллях по проведенню реформ, в тому числі в сфері безпеки і оборони, щодо громадянського контролю і демократичного нагляду, а також в боротьбі з корупцією», – підсумували в НАТО.

Участь в програмі EOP дасть можливість більш оперативно обмінюватися розвідувальними даними з Північноатлантичним Альянсом.

  • Україна може приєднатися до Програми партнерства розширених можливостей НАТО в жовтні.
  • США в межах навчань «Захисник Європи-2020» здійснять передислокацію контингенту в 20 тисяч військовослужбовців до Європи, що стане наймасштабнішою американською військовою присутністю на континенті з часів «холодної війни».
  • ВСУ створили нові командування за стандартами НАТО