Біля суду у справі Стерненка поліцейські затримали активіста, ветеранів війни на Донбасі та побили нардепа з «Голосу»

Новини
Затримання Олександра Кір'якова, 15.06.2020Фото: Serhii Nuzhnenko (RFE/RL)

Поруч із будівлею Шевченківського районного суду, де обирають запобіжний захід Сергієві Стерненку, поліцейські затримали активіста Миколу Виговського, ветеранів війни на Донбасі Олександра Кір’якова та Віталія Овчаренка. Крім того, правоохоронці побили нардепа з фракції «Голос» Романа Лозинського.

За словами Овчаренка, всього затримані четверо людей, повідомляє Радіо Свобода.

Представники демонстрантів заявили, що бачили, як поліцейські били ногами затриманого. Також за словами учасників акції на підтримку Стерненка, Микола Виговський був ведучим заходу. Депутат Верховної Ради Роман Лозинський, заявив, що затримані до п’яти людей. Сам Лозинський був у прямому ефірі Радіо Свобода в розірваній футболці, він заявляє про перевищення влади силовиками, які заважали йому пройти до затриманих.

До Виговського, який перебуває в автозаку, допустили медиків, також до нього пропустили депутата Верховної Ради Ярослава Юрчишина. Виговський був кандидатом у народні депутати на виборах 2019 року за списком партії «Голос» (номер 64 у списку).

Крім того, як повідомляється на сторінці у Facebook партії «Голос», поліція побила депутата від «Голосу» Романа Лозинського.

«Сьогодні під приміщенням Шевченківського суду поліція затримала мітингувальників без жодних на це підстав і напала на народного депутата від «Голосу», який намагався зупинити поліцейське свавілля. «Голос» висловлює протест через затримання активістів та напад на народного обранця. Це – плата поліції за принципову позицію «Голосу» щодо відставки міністра внутрішніх справ Авакова та наших вимог щодо реформи поліції», – йдеться у повідомленні.

«Голос» вимагає початку розслідування інциденту, з’ясування відповідальних за напад та суворе покарання винних. «Поліція має захищати, а не катувати та нападати. Аваков має піти», – наголосили у «Голосі».

В свою чергу поліція Києва повідомляє, що за фактом застосування сили поліцейськими під час затримання правопорушників біля суду у Києві призначено службове розслідування, матеріали якого будуть передані до Державного бюро розслідувань.

При цьому правоохоронці стверджують, що поліцейські затримали п’ятьох осіб біля Шевченківського районного суду Києва. «Спочатку один із чоловіків спровокував конфлікт із журналістами, а інші перешкоджали поліцейським під час затримання правопорушника і нецензурно висловлювалися. Їх доставляють до управління поліції для встановлення анкетних даних і надання пояснень. Після першочергової перевірки буде надана правова кваліфікація їхнім діям», – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялось, 15 червня Шевченківський райсуд Києва продовжує обирати запобіжний захід колишньому лідеру одеського осередку «Правого сектору» Сергію Стерненку, якого СБУ підозрює у навмисному вбивстві та незаконному поводженні зі зброєю через події, що відбулися в Одесі 25 травня 2018 року. Захищаючись від нападу, активіст порізав нападника ножем, який помер від отриманих ран.

Нагадаємо:

  • У ніч проти 25 травня 2018 року екслідер одеського «Правого сектору» Сергій Стерненко заявив про замах на нього з боку двох чоловіків та оприлюднив відео, на якому видно, як він затримав одного з них. Обороняючись, Стерненко завдав удару ножем, від якого нападник, Іван Кузнєцов, невдовзі помер.
  • Поліція затримала другого фігуранта, встановила особу загиблого та розслідує інцидент як умисне вбивство, замах на умисне вбивство і нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Однак уже 26 травня 2018 року поліція відпустила другого нападника на Стерненка.
  • 11 червня 2020 року СБУ за погодження з Офісом Генеральнного прокурора повідомила Стерненку про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї. Якщо вину буде доведено, активісту загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі. Слідчі ставлять під сумнів версію про самозахист Стерненка через «подальші дії» після ударів активіста.