Лідери ЄС погодили подовження секторальних санкцій проти РФ ще на півроку

Новини

Глави держав і урядів країн ЄС через відсутність прогресу у реалізації мінських угод дали згоду на подовження ще на півроку секторальних санкцій, запроваджених щодо Росії через її порушення територіальної цілісності України.

Про це рішення повідомила канцлерка Німеччини Анґела Меркель за підсумками відеоконференції лідерів ЄС 19 червня, передає DW.

«Під час Європейської Ради ми вирішили, що санкції знову будуть подовжені на шість місяців», – сказала Меркель.

Під час віртуального засідання Меркель разом з президентом Франції Еммануелем Макроном, як учасники «нормандської четвірки», розповіли своїм колегам у ЄС про стан імплементації мінських угод.

Зараз економічні санкції проти Росії, запроваджені Євросоюзом у 2014 році, діють до 31 липня 2020 року. Тепер їхнє подовження ще на півроку має офіційно затвердити Рада ЄС.

Секторальні санкції передбачають заборону на доступ до ринку капіталів Євросоюзу для кількох російських банків і компаній, ембарго на постачання у РФ зброї та товарів подвійного призначення, а також перекриття доступу до технологій і послуг в енергетиці, зокрема у добуванні нафти на глибоководних, арктичних чи шельфових родовищах.

Нагадаємо:

  • Санкції щодо РФ через анексії Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 18 грудня  2019 року Рада ЄС продовжила термін дії економічних санкцій щодо окремих секторів російської економіки до 31 липня 2020 року.