Як встановити додаток «Дій вдома»: Поради тих, хто пройшов через КПВВ на Донбасі

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

Після відкриття контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на Донбасі однією з умов в’їзду на підконтрольну українській владі територію є обов’язкова самоізоляція протягом 14 днів за допомогою мобільного додатку «Дій вдома» або обсервація. Інакше в пропуску через КПВВ можуть відмовити.

Портал «Донецкие новости» опублікував поради з установки додатку «Дій вдома» від тих людей, які вже перетнули лінію розмежування на Донбасі.

«З’їздити, як раніше, «одним днем» на підконтрольну українську територію, поки діє карантин, – не вийде (за винятком абітурієнтів, які їдуть проходити зовнішнє незалежне оцінювання та супроводжуючих їх осіб). При цьому карантин, за рішенням Кабміну, продовжений до 31 липня, оскільки в Україні щодня фіксується значне зростання числа хворих», – пише видання.

Очевидці, які проходили КПВВ, підтверджують, що українська сторона пропускає за згодою або на самоізоляцію з додатком «Дій вдома», або на обсервацію у визначених для цього установах, і в обох випадках це 14 днів. Звичайно, більше людей погоджуються на самоізоляцію під контролем мобільного додатка, наприклад, у родичів або знайомих, куди вони їдуть, ніж перебувати в невідомих умовах примусової обсервації.

Люди, які вже пройшли КПВВ за карантинними правилами, рекомендують тим, хто планує перетинати лінію розмежування, подбати заздалегідь про наявність смартфона з можливістю установки додатка «Дій вдома», а також SIM-карти українського мобільного оператора.

«Для більшої надійності скачайте додаток «Дій вдома» перед поїздкою, але не активуйте його. Завантажити можна за допомогою сервісу Play Market або відсканувавши QR-код», – радять користувачі в соціальних мережах. Як повідомляють очевидці, на КПВВ є люди, які допомагають активувати додаток.

Слід звернути увагу, що є два схожих додатки, які потрібно розрізняти: «Дія» – це додаток державних сервісів і для документів, і в цьому випадку він не потрібен, і «Дій вдома» – це саме той додаток, який потрібен для контролю самоізоляції.

Дюди, що проходили КПВВ попереджають, що потрібно обов’язково поповнити рахунок на той номер, на який буде встановлюватися додаток, оскільки при відсутності на рахунку грошей програма не активується без мобільного інтернету.

При цьому, за словами очевидців, якщо разом їдуть двоє людей, наприклад, чоловік і дружина, додаток «Дій вдома» доведеться встановлювати обом.

Велика проблема – кнопкові телефони, на які не можна встановити цю програму. А смартфони є далеко не у всіх, хто перетинає КПВВ, особливо пенсіонерів. Виходи знаходять різні: деякі люди планують приїжджати до українських КПВВ (не переходячи на «нуль», тому що додаток перевіряють вже на українській стороні), щоб зустріти там своїх літніх батьків або родичів і передати їм смартфон з додатком. Хтось намагається встановити додаток на планшет, хтось терміново купує смартфон, навіть «б/у-шний». Головне, щоб в гаджеті була включена функція геолокації.

Якщо ви вибираєте самоізоляцію з «Дій вдома», потрібно підтвердити це рішення під час проходження паспортного контролю на КПВВ, вказавши свій номер телефону та адресу місця самоізоляції і показавши відповідний вікні керування працівникові Державної прикордонної служби. Для зручності рекомендується завантажити і авторизуватися в додатку до прибуття на прикордонний контроль.

Встановити додаток можна, відсканувавши QR-код на інформаційних плакатах в зонах проходження паспортного контролю, або знайти його за допомогою пошуку в App Store або Play Market. Для початку роботи з додатком необхідно ввести український номер мобільного телефону, який буде активним наступні 14 днів. На номер надійде SMS з кодом, який необхідно внести для реєстрації в додатку. Після цього необхідно дозволити програмі надсилати push-повідомлення (за допомогою перемикача, який знаходиться зліва від поля введення номера телефону). Далі користувачеві необхідно заповнити дані про локації місця ізоляції, тобто потрібно вказати локацію місця проживання, а не поточного місцезнаходження.

Докладні інструкції правозахисників про те, як користуватися мобільним додатком «Дій вдома» для контролю режиму самоізоляції, який повинні встановлювати громадяни на КВПП при виїзді з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, а також з тимчасово окупованого Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань.

Нагадаємо:

  • 10 червня на Донбасі відкрилися після карантину КПВВ «Мар’їнка» (Донецька область) і пішохідний КПВВ «Станиця Луганська» (Луганська область). Всім, хто слідує з тимчасово окупованої території України, роблять безконтактний температурний скринінг тіла і проводять опитування щодо контакту з хворими на COVID-19. Людей (крім тих, хто прибуває для участі у ЗНО) пропускають тільки за умови згоди на проходження самоізоляції з використанням єдиного електронного сервісу «Дій вдома», або обсервації.