Правозахисники пояснили, як працює додаток «Дій вдома», який треба встановити громадянам на КПВВ при виїзді з ОРДЛО і Криму

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

Правозахисники пояснили, як користуватися мобільним додатком «Дій вдома» для контролю режиму самоізоляції, який повинні встановлювати громадяни на КВПП при виїзді з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, а також з тимчасово окупованого Криму.

Про це повідомляє громадська організація «Донбас SOS».

Як вказують правозахисники, щоб авторизуватися в додатку необхідно його встановити, відсканувавши QR-код на інформаційних плакатах в зонах проходження паспортного контролю на КПВВ, або знайти «Дій вдома» за допомогою пошуку в App Store або Play Market.

Після установки відкрийте програму. Для початку роботи з додатком «Дій вдома» необхідно ввести український номер мобільного телефону, який буде активним наступні 14 днів. На номер надійде СМС з кодом, який необхідно внести для реєстрації в додатку. Дозволити додатком відправляти push-повідомлення (за допомогою перемикача, який знаходиться зліва від поля введення номера телефону).

Далі користувачеві необхідно заповнити дані про локації місця ізоляції, тобто потрібно вказувати локацію місця проживання, а не поточного місцезнаходження.

Після заповнення даних про місце проходження самоізоляції, в додатку з’явиться вікно «Ви вже за адресою самоізоляції чи обсервації?». Саме це вікно вам буде потрібно показати представнику Державної прикордонної служби. Підтверджувати прибуття за адресою самоізоляції і відправити еталонне фото потрібно тільки після прибуття в місце ізоляції, оскільки в момент відправки еталонного фото також фіксується ваша геолокація. Вона повинна збігатися з тією, яку ви вказали під час авторизації в додатку.

Для підтвердження прибуття на місце самоізоляції за адресою, яка була вказана при перетині КПВВ, людина повинна зробити і відправити фото через відповідну функцію в додатку. Перше фото, яке зроблено під час авторизації в додатку, буде вважатися еталонним. Саме з ним надалі штучний інтелект буде порівнювати такі фото. Тому фотографуйте, будь ласка, своє обличчя.

Після того, як користувач зробить своє еталонне фото, відкриється основний екран в додатку з лічильником днів до кінця карантину. Відлік починається з 14 днів. В останній день самоізоляції лічильник показуватиме «0 днів самоізоляції чи обсервації залишилося». Після завершення терміну самоізоляції замість лічильника з’явиться повідомлення «Завершився термін вашої самоізоляції чи обсервації».

Щоб переконатися, що людина не порушує самоізоляцію, від 3 до 5 разів на день на смартфон приходить повідомлення про те, що треба зробити власне фото з включеною геолокацією. За замовчуванням включається фронтальна камера.

Якщо пропустити 5 повідомлень і не відправити фото, приходить червоне повідомлення про порушення самоізоляції. Але є можливість відправити фото, тоді порушення скасовується. Якщо не реагувати на повідомлення в додатку, то після червоного повідомлення на місце самоізоляції може прийти дільничний або представники Національної поліції, щоб перевірити, чи не порушує людина умови самоізоляції. Попередньо вони можуть здійснити контрольний дзвінок.

У разі підтвердження порушення самоізоляції, представниками Національної поліції можуть бути складені протоколи для притягнення порушника до відповідальності згідно з чинним законодавством. Зокрема, передбачена адміністративна відповідальність за статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил щодо карантину людей», яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до двох тисяч (17 000 – 34 000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двох до десяти тисяч (34 000-170 000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Слід зауважити, що в Кримінальному кодексі також є відповідна стаття 325 «Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням» порушення якої карається штрафом від тисячі до трьох тисяч (17 000 – 51 000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом терміном до шести місяців, або обмеженням або позбавленням волі на строк до трьох років. Ті ж дії, якщо вони спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років. Однак по суті вона може поширюватися лише на посадових осіб. Або в суді необхідно буде довести, що саме дії обвинуваченого призвели до чийогось зараження, що практично неможливо.

Також правозахисники відзначають, що громадянину дається доба від моменту перетину КПВВ до прибуття до місця самоізоляції, зазначеного при перетині лінії зіткнення. Зокрема, якщо Ви не встигли дістатися за 24 години до місця самоізоляції, Вам можуть зателефонувати з Національної поліції, уточнити причину. Може бути складений протокол, але штрафні санкції не передбачені. Проте, настійно рекомендується укластися в 24 години.

Крім того правозахисники дали відповіді на найбільш поширені запитання про програму «Дій вдома»:

Питання: Я планую проходити самоізоляцію в густонаселеній квартирі. Чи повинні всі мешканці квартири ставити собі Додаток і проходити самоізоляцію?
Відповідь: Ні. Самоізоляцію проходить людина, що перетнула лінію дотику. Але іншим мешканцям квартири необхідно дотримуватися запобіжних заходів.

Питання: Чи можна вказувати місцем самоізоляції готель?
Відповідь: Так, можна

Питання: Як бути старенькій, яка не може розібратися зі своїм смартфоном і встановити Додаток?
Відповідь: «Дій вдома» допоможуть встановити прикордонники при перетині КПВВ. Надалі – попросити родичів або знайомих допомогти розібратися з Додатком.

Питання: Як бути, якщо смартфона немає?
Відповідь: В такому випадку необхідно пройти обсервацію. Наявність смартфона з встановленим Додатком – обов’язкова умова проходження самоізоляції.

Питання: чи потрібно «Дій вдома» встановлювати заздалегідь?
Відповідь: Краще встановити його при проходженні КПВВ.

Питання: Чи можна встановити «Дій вдома» на один смартфон, але на двох осіб, що проходять самоізоляцію разом?
Відповідь: Ні. У кожного, хто проходить самоізоляцію, повинен бути смартфон з встановленим Додатком.

У разі виникнення додаткових питань по Додатку «Дій вдома», Ви можете отримати відповіді від служби підтримки програми за допомогою чат-бота: https://chat.diia.gov.ua/

Нагадаємо:

  • 10 червня на Донбасі відкрилися після карантину КПВВ «Мар’їнка» (Донецька область) і пішохідний КПВВ «Станиця Луганська» (Луганська область). Всім, хто слідує з тимчасово окупованої території України, роблять безконтактний температурний скринінг тіла і проводять опитування щодо контакту з хворими на COVID-19. Людей (крім тих, хто прибуває для участі у ЗНО) пропускають тільки за умови згоди на проходження самоізоляції з використанням єдиного електронного сервісу «Дій вдома», або обсервації.
  • На КПВВ «Станиця Луганська» у Луганській області продовжується пропуск громадян через лінію розмежування в обидві сторони. КПВВ «Мар’їнка» хоч і відкритий, але фактично не працює через окупантів, які блокують пропуск громадян на своїй стороні.