Правозахисники звернулися в ОБСЄ через блокування РФ незалежних українських медіа в Криму

Новини
Ірина Сєдова Фото: КПГ

Член «Кримської правозахисної групи» Ірина Сєдова повідомила на проведеному в Відні онлайн-засіданні ОБСЄ про те, що за станом на червень 2020 року РФ не тільки продовжує, але й посилює системні блокування мовлення незалежних українських медіа в Криму.

Про це йдеться в заяві КПГ.

За словами правозахисниці, дії Росії істотно обмежують доступ до інформації незалежних українських онлайн-медіа та ФМ радіостанцій для мешканців окупованого Криму. Вона підкреслила, що в умовах пандемії така політика Росії в Криму ще більше ускладнює ситуацію, позбавляючи людей доступу до незалежної інформації про ситуацію з пандемією в Україні, від якої може прямо залежати життя і здоров’я цих людей.

«У зв’язку з цим Кримська правозахисна група звертається до представників країн-учасниць ОБСЄ з проханням посилити тиск на Російську Федерацію для того, щоб вона припинила блокування медіа та інші незаконні обмеження свободи слова в Криму. А також щоб Російська Федерація припинила порушувати цілий ряд зобов’язань перед іншими країнами-учасницями ОБСЄ», – сказано в повідомленні.

Ірина Сєдова Фото: КПГ

Кримська правозахисна група в червні 2020 року провела черговий моніторинг мовлення трансляція станцій FM діапазону на півночі Криму. У порівнянні з попереднім моніторингом, проведеним в березні 2020 року, ситуація з прийомом українського FM-радіосигналу погіршилася.

Нагадаємо:

  • 17 березня в Херсонській області в селі Чонгар біля адмінкордону з Кримом відкрили 150-метрову телекомунікаційну вежу, яка забезпечить трансляцію українських телевізійних і радіосигналів на територію тимчасово окупованого півострова і на південні райони області.
  • З вишки запущено мовлення чотирьох українських радіостанцій: «Українське радіо» (100,7 МГц), радіо «Мейдан» (ТОВ «ТК «Атлант-СВ» г. Киев, 101,4 МГц), радіо «Крим.Реаліі» (ГО «Радіо кримських громад», 105,4 МГц), «Херсон FM» (ТРО «Софія», 107,8 МГц).
  • 4 липня 2019 року Нацрада з питань телебачення і радіомовлення прийняла рішення видати дозволи на тимчасове мовлення на окупованих частинах Донбасу і в окупованому Криму ЗМІ, у яких термін дії попередніх дозволів завершувався.
  • Про те, як Росія глушить український телерадіосигнал на окупованій території Криму і яке обладнання для цього використовується, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Пересувні глушилки українського слова».