Україна відзначає День Конституції

Новини
wikipedia.org

У неділю, 28 червня, Україна відзначає День Конституції. Цього року Основному Закону нашої країни виповнюється 24 роки.

28 червня 1996 року о 9 годині 18 хвилин Верховна Рада прийняла і ввела в дію Конституцію України. Депутати працювали над основним законом нашої країни шість років.

Раніше в країні діяла Конституція УРСР 1978 року, з деякими змінами. Ухваленню Конституції передував Конституційний договір між парламентом і президентом України Леонідом Кучмою, підписаний 8 червня 1995 року.

Закон№ 254/96-ВР, який анулював попередню, ще радянську, Конституцію і Конституційний договір, був підписаний в урочистій обстановці в середині липня 1996 року. Але, згідно з висновками Конституційного суду України, Конституція вступила в силу з моменту, коли були оголошені результати голосування, тобто 28 червня 1996 року.

За новий основний закон проголосували 315 депутатів. Він гарантував право приватної власності, затверджував державну символіку, статус української мови як державної, а Крим визнавався автономною республікою в складі України.

Історичне відео голосування за Конституцію України.

Володимир Зеленський привітав українців з Днем Конституції.

«З поваги до Конституції починається громадянське суспільство. З поваги до прав кожного починається країна, яку поважає кожен. І особливо сьогодні, не лише в День Конституції, а й у День молоді, ми повинні пообіцяти собі, що передамо наступному поколінню нову країну. Країну не агресії та ненависті, а взаємної поваги, свободи та рівності», – зазначив Глава держави.

Що для мене берегти Україну? Відповідь проста – це берегти кожного українця.

І саме конституційні права громадянина є підказкою, як це робити. Ми маємо навчитись поважати права одне одного.

Розуміти, що коло твоїх прав не може посягати на права іншої людини. Поважати закон, а не змагатися у кмітливості, як можна його обійтиі», – зазначив глава держави.