Зеленський подав до Ради проект постанови про звільнення голови НБУ Смолія

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проект постанови про звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку України.

Проект постанови №3772 «Про звільнення Смолія Я.В. з посади Голови Національного банку України» опублікований на сайті ВР України, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Відповідно до пункту 18 частини першої статті 85 Конституції України вношу подання про звільнення Я.Смолія з посади Голови Національного банку України», – йдеться у подані президента.

Заленський також уповноважив оголосити його подання представника президента України у Верховній Раді України Руслана Стефанчука.

Як вказано на сайті парламенту, проект постанови про звільнення Смолія переданий на розгляд керівництва парламенту, Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, Комітету з питань бюджету і Комітету з питань антикорупційної політики.

Нагадаємо:

  • 1 липня нолова Національного банку України Яків Смолій написав і подав президенту України заяву про звільнення у зв’язку з відставкою за власним бажанням через систематичний політичний тиск, який протягом тривалого часу здійснюється на НБУ.
  • Посли країн «Великої сімки» (G7) застерегли від відкату реформ в Україні внаслідок підриву незалежності Нацбанку України, про що свідчить заява про звільнення голови НБУ Якова Смолія через політичний тиск, який здійснюється на центробанк.