Фірмі-прокладці при добудові «Охматдит» тільки за медичне обладнання переплатили 16,6 млн грн

Новини
НДСЛ «Охматдет» Фото: ohmatdyt.com.ua

Фірма «Ріола-Модуль» – генеральний підрядник будівництва Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» закупила втридорога медичне обладнання для медзакладу. Будівництво «Охматдит», розпочате в 2011 році, за 9 років вже не раз потрапляло в поле зору громадськості в зв’язку зі скандалами, порушеннями і зловживаннями.

Про це пише видання ZN.UA, в розпорядженні якого виявилися відповідні документи.

З 2016 року генеральним підрядником будівництва «Охматдит» є ТОВ «Ріола-Модуль ЛТД» – будівельна фірма, в якій, згідно з декларацією 2019 року, нинішній міністр екології Роман Абрамовський працював заступником директора і отримував зарплату. А значить, добре знайомий зі стратегією підприємства.

29 листопада 2019 року ДП «Укрмедпроектбуд» підписало з «Ріола-Модуль ЛТД» новий договір на добудову другого пускового комплексу «Охматдит». Вартість угоди – 792,4 млн гривень. З них вартість будівельно-монтажних робіт – 516 925 418,72 грн. Обладнання – 275 564 455,5 грн. Термін дії – до 20 жовтня 2020 року. Закупівля була проведена за переговорної процедури. Замовник послався на статтю 35 Закону «Про державні закупівлі» – потреба здійснити додаткову закупівлю у того самого постачальника з метою уніфікації, стандартизації або забезпечення сумісності з наявними товарами або технологіями.

Черговий договір з черговою виплатою «Ріола-модуль» включав все – будівельні та монтажні роботи, закупівлю каналізаційних труб, перемикачів, розеток і т.д. Всього 655 позицій. Там же – медичне обладнання.

Хоча один постачальник – це завжди збитки для держави, замовник – ДП «Укрмедпроектбуд», знаючи про це, пішов на такий договір. Серед іншого, погодивши закупівлю «Ріола-Модуль ЛТД» медичних консолей, що використовуються як операційні. Шість комплектів консолей до системи подачі медичних газів Movita lift (анестезіологічна), по п’ять комплектів Agila lift (інфузійна) і Movita lift (хірургічна), згідно з кошторисом в договорі, обійшлися державі в загальну суму 15,5 млн грн. Закупівля операційних світильників – в 15,7 млн грн.

Тоді як, згідно з наявними у ZN.UA документам, один з провідних світових виробників медичного обладнання Trumpf Medical готовий був поставити консолі в максимальній комплектації за все за 5,5 млн грн (тобто економія склала б 10 млн грн або близько 65% від узгодженої кошторисом суми), а операційні світильники – за 9,1 млн грн (різниця в ціні з «Ріола-Модуль» – 6,6 млн грн, економія – близько 42%). В цілому економія державних коштів тільки на закупівлю обладнання для операційних могла б скласти близько 16,6 млн грн.

Бажаючи взяти участь у тендері, виробник звертався зі своїм комерційною пропозицією як до замовника, так і до постачальника. Намагався переконати МОЗ та ДП «Укрмедпроектбуд» в тому, що будівництво і постачання медтехніки для економії бюджету необхідно розділити. Однак відповіді так і не отримав.

Пропозиції одного з провідних виробників медтехніки Trumpf Medical (офіційним представником якого в Україні є ТОВ «Стальмед») були проігноровані. ДП «Укрмедпроектбуд» навіть не спробував заощадити бюджет, розбивши закупівлю і хоча б частину виставивши на нормальні торги. Передача закупівлі спеціалізованого медичного обладнання генеральному підряднику в рамках договору на надання послуг виглядає як спроба уникнути відкритих і конкурентних процедур, які дозволили б істотно зменшити витрати з держбюджету при незмінній якості товарів. «Ріола-Модуль» явно нажилася на державі і, можливо, поділилася з замовником, пише видання.

ZN.UA звернулося до ТОВ «Ріола-Модуль» з інформаційним запитом, з проханням уточнити комплектацію, кількість і ціну, по якій були закуплені медичні консолі й операційні світильники. Однак відповіді не отримало.

Нагадаємо:

  • У липні 2016 року співробітники СБУ викрили розкрадання чиновниками і підприємцями понад 9 млн. грн. виділених на добудову і закупівлю медичного обладнання київської дитячої лікарні «Охматдит».