Українці не пробачать тих, хто анексував Крим, і тих, хто не дозволив морякам ВМСУ цьому перешкодити – Зеленський

Новини
Президент України Володимир Зеленський, Одеса 05.06.2020 Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українці ніколи не пробачать тих, хто в 2014 році незаконно анексував Крим і тих, хто не дозволив українським морякам цьому перешкодити.

Про це глава держави сказав 5 липня, виступаючи в Одесі на урочистостях з нагоди Дня Військово-Морських Сил України, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

«Скажу вам відверто, ми, українці, ніколи не пробачимо тих, хто анексував у нас Крим. І ніколи не пробачимо тих, хто не дозволив українським морякам перешкодити цьому», – зазначив Зеленський.

При цьому він висловив упевненість в тому, що Україна поверне всіх своїх людей і всі тимчасово окуповані території, як повернула з полону українських моряків і їхні кораблі.

«Сьогодні поруч з нашою гордістю, фрегатом «Гетьман Сагайдачний», стоїть буксир «Яни Капу», повернуті катери «Нікополь» і «Бердянськ». А в містах Краматорськ і Слов’янськ гордо майорить жовто-синій прапор. І все це дає мені потужний заряд сили і віри в те, що все у нас обов’язково вийде! Ми повернемо всіх наших людей. Повернемо всі наші території. Повернемо віру, віру в правду і справедливість. Ми повернемо мирну, єдину, неподільну, потужну і непереможну Україну», – заявив президент.

Фото: president.gov.ua

Він запевнив, що робитиме все для того, щоб ВМСУ стали зразком потужності, сучасності та справжньою гордістю України, а українські моряки відчували свою важливість для країни і держави.

«Наша державна мета – регулярно нарощувати вашу міць. Ми знаємо, як в минулі роки, в багатьох сенсах цього слова, Військово-Морські Сили України намагалися знищити і потопити. Я цього не просто не допущу. Я зроблю все, щоб український флот був зразком потужності, сучасності та став справжньою гордістю України. Щоб ми були морською державою не в далеких спогадах минулого, а в реальному сьогоденні і найближчому майбутньому», – сказав Зеленський.

Він вказав, що в цей день вся країна вітає з професійним святом «вартових морських рубежів нашої Батьківщини, сміливих і незламних людей, які і вдень, і вночі стоять на захисті півдня нашої країни, тих, хто, цитуючи марш ВМС, «стане грудьми за Чорне море, за наш чудовий і чарівний Крим».

Фото: president.gov.ua

Президент окремо відзначив тих військових моряків, хто захистив Україну ціною власного життя.

Він підкреслив, що Україна і її ВМС ніколи і нікому не дозволять зруйнувати систему Чорноморської безпеки.

«У нас повинна бути повна поінформованість про ситуацію на морі, в тому числі – в підводному просторі. Забезпечимо вашу готовність вести асиметричні дії. Повністю оснастимо ВМС ракетною зброєю – як головний чинник стримування. Ці та інші завдання поставлені новому командувачу Військово-Морських Сил, контр-адміралу Олексію Леонідовичу Неїжпапі. Я впевнений, що, маючи повну підтримку президента, парламенту, уряду і наших міжнародних партнерів, ці завдання будуть виконані», – сказав глава держави.

Він звернув увагу, що зараз йде активний розвиток військово-морських баз і навчальних закладів, облаштування місць постійної дислокації бойових частин ВМС, розвиток об’єктів українського флоту, відбувається відновлення, модернізація і надходження нового озброєння і військової техніки.

Фото: president.gov.ua

За словами Зеленського, важливими є державні випробування українського ракетного комплексу «Нептун», а його прийняття на озброєння зробить Україну ще більш сильним гравцем в акваторії Чорного і Азовського морів. «Також в наших найближчих планах – отримання катерів «Айленд» і «Марк VI» в рамках військової допомоги з боку Сполучених Штатів Америки. Користуючись нагодою, я хочу подякувати за постійну підтримку України всіх наших міжнародних партнерів», – додав він.

Катер ВМСУ Р191 «Старобільськ», переданий США Україні Фото: Facebook ВМС ЗС України

При цьому Зеленський заявив, що, перш за все, потрібно думати про людей і завданням номер один є турбота про військових моряків та їхні родини, гідне матеріальне та соціальне забезпечення для них.

Також президент на борту фрегата «Гетьман Сагайдачний» оглянув проходження військових кораблів і техніки.

Фото: president.gov.ua

Військові гелікоптери здійснили проліт із Державним прапором України та Військово-Морським прапором.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Акваторією Чорного моря пройшли катери морської охорони та артилерійські катери.

Фото: president.gov.ua

Військові катери та гелікоптери продемонстрували комплекс дій з надання допомоги кораблю, що зазнав лиха.

Фото: president.gov.ua

Крім того, акваторією пройшли навчальні катери з курсантами на борту.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Фото: president.gov.ua

У пам’ять про полеглих військових моряків на воду було покладено вінок. Пам’ять загиблих героїв ушанували хвилиною мовчання.

Фото: president.gov.ua

Нагадаємо:

  • В Україні 5 липня відзначають День Військово-Морських Сил Збройних Сил. Через пандемію коронавірусу в цьому році свято військових моряків відзначається у закритому режимі у морі під час збору походу кораблів, катерів та суден ВМС.