Обшуки і затримання кримських мусульман: інваліда першої групи по зору «суд» відправив під домашній арешт

Новини
Фото: Кримська солідарність

«Київський районний суд» окупованого Сімферополя відправив під домашній арешт до 2 вересня 2020 року кримського мусульманина, інваліда першої групи по зору Олександра Сизикова. Його підозрюють в «організації діяльності «Хізб ут-Тахрір».

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

Адвокат Сизикова Сафіє Шабанова клопотала про будь-який інший запобіжний захід, не пов’язаний з утриманням в СІЗО, оскільки його захворювання не дозволяє йому перебувати в умовах слідчого ізолятора.

Підтримати Олександра Сизикова у будівлі «суду» зібралося більше сотні людей з різних міст Криму, але засідання проводили в закритому режимі і слухачів не пустили до залу.

Фото: Кримська солідарність

У чотирьох районах Криму одночасно з 4 годин ранку 7 липня 2020 року російські силовики провели обшуки в будинках кримських татар.

Після обшуків затримано 6 осіб: Еміль Зіядінов, Ісмет Ібрагімов, Алім Суф’янов, Сейран Хайретдінов, Олександр Сизиков, Вадим Бектемиров. Ділявера Меметова в його домоволодінні не було.

Під процесуальним керівництвом прокуратури автономії Головне управління Національної поліції в АР Крим та м. Севастополі розпочало кримінальне провадження за фактом проведення незаконних обшуків в чотирьох районах окупованого півострова за ч. 2 ст. 162 КК України (порушення недоторканості житла).

У ФСБ Росії стверджують, що співробітники спецслужби затримали в Криму сімох людей, підозрюваних в організації та участі в осередку «Хізб ут-Тахрір».

  • Дії російських силовиків засудили в Представництві Президента України в АРК.
  • Міністерство закордонних справ України опублікувало заяву, в якій, висловило «рішучий протест у зв’язку з новою хвилею незаконних обшуків і затримань кримських татар».