Окупанти в Криму відзвітували про наповнюваність водосховищ дощами. Метеорологи спростовують

Новини
Фото: Новости Крыма

У водосховища окупованого Сімферополя надійшло шість мільйонів кубометрів води після червневих дощів.

Про це повідомляє телеканал «Міллет».

«Ті опади, які випали у нас в кінці червня, вони особливо не вплинули на водогосподарську обстановку. За червень у нас прийшло близько 6 млн кубометрів води в три водосховища Сімферополя: Аянське, Партизанське та Сімферопольське», – повідомив глава «Держкомводгоспу» Криму Ігор Вайль.

Запас води в Аянском водосховище близько 75%, по Сімферопольському і Партизанському – 25%.

Сильні червневі зливи не вирішили проблему наповнення водосховищ, як сподівалася кримська «влада». Невтішну новину повідомили місцеві метеорологи, пише видання Новости Крыма.

За даними гідрометеоцентру Криму, обсяг води у водосховищах продовжує зменшуватися.

«Сумарний запас живильної вологи в перші дні липня склав 83,31 млн кубометрів, що на 1,85 млн кубометрів менше, ніж було місяць тому. Для порівняння: на початку липня минулого запаси прісної води у водосховищах Кримського півострова складали 181,22 млн кубометрів . Втім, фахівці стверджують, що проблема нестачі води в Криму стосується тільки військових об’єктів, безліч яких з’явилося тут після окупації півострова. Населенню ж води вистачає», – пише видання.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує. У квітні 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав жителів окупованого півострова економити воду.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».
  • Центр журналістських розслідувань розбирався у витоках та підставах останнього скандалу навколо статусу Північно-Кримського каналу.