Замість посилення покарання за п’яне водіння підтриманий Радою законопроект лише підсилює повноваження поліції

Новини
Фото: alcogolizm.com

Верховна РадаУкраїни ухвалила у першому читані законопроєкт про посилення відповідальності водіїв за водіння в нетверезому стані та перевищення швидкості. Опозиційнй нардепи розкритикували законопроект, оскільки він не вводить кримінальну відповідальність за пияцтво за кермом, проте значно розширює права поліції, зокрема, дає можливість зупиняти водіїв без причини.

За законопроєкт №2695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху» 13 липня на позачерговому засідання парламенту проголосували 282 народних депутати, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

Документом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України, а також законів України «Про дорожній рух» та «Про Національну поліцію» щодо обов’язків водія і пасажира, деяких повноважень поліцейських.

Зокрема у законопроєкті пропонується посилити відповідальність за порушення Правил дорожнього руху, керування транспортними засобами, річковими, морськими або маломірними судами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Також законопроєкт пропонує виключити норми, що передбачають накладення штрафних балів, законодавчо закріпити можливість використання поліцейським технічних засобів відеозапису, з обов’язковим долученням таких матеріалів до протоколу про адміністративне правопорушення.

Також пропонується передбачити можливість зупинки транспортного засобу поліцейським з метою проведення огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Народні депутати від опозиції розкритикували законопроект, оскільки він не вводить кримінальну відповідальність за пияцтво за кермом, проте значно розширює права поліції, зокрема, дає можливість зупиняти водіїв без причини.

На це звернула увагу нардеп від фракції «Голос» Олександра Устінова.

«Під цинічним прикриттям смерті цілої родини в неділю в страшному ДТП і начебто боротьбою з п’яним керуванням нам пхають:
1. Можливість зупиняти машину без підстав.
2. Огляд без понятих (читай обшуки бардачку, багажнику … так це так і прописано в законопроекті). Чи не підкинуть вам в бардачок наркоту, щоб «заробити» на вас грошенят, гарантувати тепер ніхто не зможе.
3. Тепер вам треба буде віддавати документи і виходити з машини.
4. Пам’ятаєте гаїшників, які в кущах сиділи з радарами? Вітаю, тепер це повертається. Знаків про радар і будь-яких маячків вже не треба», – написала Устінова на своїй сторінці у Facebook

Вона також вказала, що цей законопроект навіть не підвищує штраф за п’яне керування авто.

«Кажуть буде 10 днів адмінарешту. Нагадаю вам, що той вбивця, який в неділю вбив на своєму Мерседесі цілу сім‘ю – мав і адмінарешти і багато чого іншого – але відкупився … Подякуйте всім тим, хто голосував за цей треш і повернення «шо хочу то і роблю, бо я тут главний» на дороги України», – додала нардеп.

  • 12 липня в Києві о 17:20 на Столичному шосе нетверезий водій автомобіля «Мерседес» здійснив зіткнення з іншим авто, що рухалося попереду у попутному напрямку, після цього виїхав на смугу зустрічного руху, де зіткнувся з автомобілем «Хюндай», в якому їхала сім’я. Внаслідок події загинули водій та троє пасажирів «Хюндай», серед яких двоє малолітніх дітей. Хлопчика, 2006 року народження, доставили до лікарняного закладу для надання медичної допомоги. 
  • Поліцейські затримали 39-річного водія автомобіля «Мерседес» та повідомили про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України. Йому загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років. Слідчі за погодженням з прокуратурою підготували клопотання до суду про обрання правопорушнику запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.