На Донбасі окупанти вбили військового медика під час евакуації загиблого бійця

Новини
Фото: Facebook Операція об'єднаних сил

На Донбасі 13 липня російські окупанти, незважаючи на досягнуту домовленість припинити вогонь, обстріляли трьох українських військовослужбовців, які мали евакуювати з «сірої зони» тіло загиблого бійця, який раніше того ж дня загинув, підірвавшись на міні поблизу селища Зайцеве Донецької області. Внаслідок обстрілу загинув військовий медик, який намагався надати допомогу пораненому військовослужбовцю.

Про це повідомляє штаб Операції об’єднаних сил (ООС).

«Отримавши підтвердження режиму «Тиша» група евакуації в білих касках із розпізнавальними знаками не встигла дійти до тіла полеглого декілька метрів. У цей час ворог відкрив вогонь на ураження зі стрілецької зброї. Група відійшла, але військовий медик поспішив на допомогу пораненому. В цю мить противник знову почав обстріл з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів. Внаслідок ворожого вогню військовий медик – загинув, одного військовослужбовця було поранено, а ще один – отримав бойове травмування», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили в штабі, підступне вбивство медика, на якому були усі відповідні маркування, є черговим свідченням того, що російсько-окупаційні підрозділи навіть не збираються дотримуватися жодних міжнародно-правових норм.

Наразі тіла загиблих та поранений воїн знаходяться на місці обстрілу. Тривають переговори з Спеціальною моніторинговою місією (СММ) ОБСЄ щодо їхньої евакуації.

Як повідомив головний редактор видання «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов група евакуації вийшла забирати тіло загиблого українського бійця, повідомивши відповідним чином СММ ОБСЕ і в супроводі представника Спеціального центру з контролю і координації (СЦКК).

«Однак отримавши інформацію про евакуацію, російські найманці влаштували засідку на зазначеному місці і обстріляли нашу групу … Тіла загиблих залишаються в руках противника. Цей злочин – навмисна провокація російських військових. Очевидно, і ОБСЄ і СЦКК в очах російських військових вже не є гарантами яких-небудь домовленостей гуманітарного порядку», – написав Бутусов на своїй сторінці у Facebook.

Також в штабі ООС повідомили, що 13 липня внаслідок обстрілу збройних формувань РФ загинув ще один український військовослужбовець. Це сталося, коли ворог відкрив вогонь з гранатометів різних систем та стрілецької зброї по позиціях підрозділів Об’єднаних сил неподалік селища Славне Донецької області.

Нагадаємо:

  • На Донбасі російські окупанти б’ють по українським позиціям з важкої артилерії. 12 липня в зоні ООС були поранені п’ятеро українських військовослужбовців, ще один отримав бойову травму. Крім того, внаслідок артобстрілу був пошкоджений приватний будинок в місті Авдіївка Донецької області.