У Чорне море увійшли дві групи кораблів НАТО для навчань з Болгарією і Україною

Новини
Фрегат ВМС Іспанії Alvaro de Bazan в протоці Босфор на шляху до Чорного моря Фото: Twitter Yörük Işık

Кораблі Постійної військово-морської групи НАТО (SNMG2) і Постійної протимінної групи НАТО (SNMCMG2) увійшли в Чорне море, де спочатку візьмуть участь у військових навчаннях, організованих ВМС Болгарії, а 20-26 липня в багатонаціональних навчаннях «Сі Бриз-2020», організованих ВМС України.

Про це повідомляється на сайті об’єднаного командування ВМС НАТО.

Група SNMG2 прибула в Чорне море 9 липня і складається з трьох фрегатів з Іспанії, Румунії та Туреччини на чолі з контр-адміралом Мануелем Агірре з ВМС Іспанії, з іспанським фрегатом Alvaro de Bazan (F-101) в якості флагмана.

«Не дивлячись на пандемію COVID-19, SNMG2 виконує програму заходів, запланованих на багато місяців вперед. Цей візит в Чорне море, перший з моменту, коли я прийняв командування, відповідає напрямку морського командування НАТО і є ще одним прикладом постійних регіональних зобов’язань НАТО з нашими союзниками і партнерами», – сказав командувач SNMG2.

Кораблі протимінної групи НАТО SNMCMG2 – корабель постачання ВМС Греції HS Aliakmon (флагман), тральщик ВМС Іспанії SPS Tambre, тральщик ВМС Туреччини TCG Amasra і тральщик ВМС Італії ITS Gaeta – на чолі з командиром грецького флоту Дімітросом Катсурасом увійшли в Чорне море 7 липня, де до них приєднався тральщик ВМС Румунії Lupu Dinescu, з яким вони прибули в болгарський порт Бургас.

Корабель постачання ВМС Греції HS Aliakmon в протоці Босфор на шляху до Чорного моря Фото: Twitter Yörük Işık

Як зазначили в об’єднаному командуванні ВМС НАТО, з трьома країнами-союзниками, Болгарією, Румунією та Туреччиною, і двома регіональними партнерами, Україною і Грузією, що межують з Чорним морем, регулярно зустрічається Постійна військово-морська група Альянсу в регіоні.

«Крім проведення патрулювання морської безпеки в міжнародних водах, ці два навчання допоможуть підвищити сумісність між союзниками і регіональними партнерами», – йдеться в повідомленні.

У навчаннях, організовані Болгарією, крім кораблів групи НАТО участь візьмуть також американський есмінець, румунський і три болгарських кораблі.

Нагадаємо:

  • 9 липня середземноморська військово-морська група НАТО на чолі з ракетним фрегатом Іспанії Álvaro de Bazán (F-101) взяла курс на північно-західну акваторію Чорного моря, де відбудуться багатонаціональні навчання у районі портів Бургас (Болгарія) та Одеса (Україна).
  • 20-26 липня в районі Одеси пройдуть міжнародні навчання «Сі Бриз-2020». Згідно узгодженим в травні цього року планом проведення навчань їх учасники в зв’язку з пандемією коронавірусу відпрацьовуватимуть завдання виключно в морській фазі із залученням авіації. Участь в «Сі Бриз-2020» візьмуть близько десяти країн, а однією з особливостей буде залучення до навчання кораблів постійної групи НАТО.