Верховний суд відмовив судді з Донеччини у виплаті зарплати за час, коли той був у полоні «ДНР»

Новини
Фото: пресслужба Донецького апеляційного суду

Колегія суддів Верховного суду залишила без задоволення скаргу судді Донецького апеляційного суду Анатолія Яременка щодо виплати йому недонарахованої заробітної плати за час, коли його незаконно утримували в тюрмі бойовики «ДНР». Суд вирішив, що Яременко сам винен у тому, що був затриманий. Анатолій Яременко у відставці з 2017 року.

Про це повідомляє Бюро судової інформації.

У серпні 2016 року суддя Донецького апеляційного суду Анатолій Яременко подав позов до Донецького окружного адміністративного суду щодо виплати йому 113939 гривень недоотриманої заробітної плати, йдеться в постанові Касаційного адміністративного суду від 16 липня 2020 року.

Яременко пояснив, що 10 грудня 2015 року під час поїздки до Макіївки, де він проживав до початку бойових дій, на блок-посту в районі Горлівки він був затриманий бойовиками так званої «ДНР» і незаконно позбавлений волі на 125 днів — до 15 квітня 2016 року. Щодо цього в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесено відомості за статтею 146 Кримінального кодексу (незаконне позбавлення волі або викрадення людини). За матеріалами розслідування, під час затримання судді погрожували вбивством. Утримували його у тюрмі так званого «МГБ ДНР» у Горлівці.

Суди попередніх інстанцій відмовили Анатолію Яременку в його позовних вимогах. Верховний суд також відмовив і роз’яснив чому.

Предметом спору у справі є виплата заробітної плати, як за вимушений прогул. Верховний суд розглядав спір, виходячи із позиції, що вимушеним прогулом є час, протягом якого працівник з вини роботодавця був позбавлений можливості працювати.

Колегія вирішила, що нездійснення Яременком правосуддя було обумовлено поведінкою самого судді, а його аргумент про наявність вини держави у його затриманні бойовиками «ДНР» є безпідставним з огляду на необхідність дотримання суддею у своєму повсякденному житті розумної обачності та уникати дій, що можуть зашкодити інтересам правосуддя.

Колегія суддів Верховного суду у складі Сергія Уханенка, Ольги Кашпур та Олесі Радишевської залишила без задоволення скаргу судді Донецького апеляційного суду Анатолія Яременка щодо виплати йому недонарахованої заробітної плати за час, коли його утримували в тюрмі бойовики «ДНР».