Правозахисники вимагають від РФ скасувати рішення про знесення храму ПЦУ в Євпаторії

Новини
Дерев'яний храм ПСУ в Євпаторії, 02.11.2019 Фото: Facebook Ярослав Гонтар

Українські правозахисники вимагають від Росії та її окупаційної адміністрації у Криму скасувати незаконне рішення про знесення храму Православної церкви України (ПЦУ) в Євпаторії та припинити втручання в діяльність української церкви та інших конфесій на півострові.

Про це йдеться у заяві низки правозахисних організацій з приводу знищення ПЦУ у Криму, яку опублікувала Кримська правозахисна група.

Вони зазначили, що рішення про знесення храму української церкви в Євпаторії всупереч положенням міжнародного права, було ухвалено «кримським судом» через нібито відсутність у відповідача доказів, які підтверджують «законність використання земельної ділянки та будівлі» релігійною громадою ПЦУ у Євпаторії.

Як вказують правозахисники, цей факт є черговим підтвердження системної політики РФ з метою знищення ПЦУ та української культури на окупованому півострові.

«Політика російської влади в окупованому Криму в сфері свободи релігії є дискримінаційною та нетерпимою майже до всіх релігійних конфесій, окрім Російської православної церкви та Української православної церкви Московського патріархату. Всі інші релігійні організації постійно стикаються з порушеннями релігійних прав через норми російського закону, спрямованого на істотне обмеження свободи віросповідання, а мусульмани та прибічники релігійної групи «Свідки Єгови» стають жертвами кримінального переслідування та позбавлення волі виключно через їхні релігійні переконання», – йдеться у заяві.

Правозахисники наголошують, що перешкоджаючи діяльності ПЦУ та інших «небажаних» в окупованому Криму конфесій, Росія порушує міжнародні зобов’язання щодо забезпечення свободи релігії і недискримінації (зокрема, ст. 9, 14 Європейської конвенції з прав людини; ст.18, 19, Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, а також положення Декларації про ліквідацію всіх форм нетерпимості та дискримінації на основі релігії чи переконань 1981 р. Також РФ порушує норми IV Женевської Конвенції 1949 р. (ст. 58), яка зобов’язує державу-окупанта забезпечити служителям культу право надавати духовну допомогу своїм одновірцям.

З огляду на це, автори заяви вимагають від РФ та окупаційної «влади» Криму: скасувати протизаконну постанову про знесення храму Православної церкви України в Євпаторії; негайно припинити втручання у діяльність ПЦУ та інших конфесій у Криму; забезпечити право жителів Криму на свободу віросповідання, вираження поглядів і недискримінацію відповідно до своїх міжнародних зобов’язань.

Також правозахисники закликали міжнародні організації та уряди іноземних держав: засудити дії РФ щодо втручання у діяльність ПЦУ та інших релігійних конфесій в окупованому Криму; продовжувати тиск на російський уряд, щоб зупинити переслідування ПЦУ та інших конфесій в тимчасово окупованому Криму.

Крім того вони закликали уряд України: здійснювати постійний моніторинг ситуації щодо порушення прав ПЦУ в окупованому Криму і вчасно реагувати на такі порушення; вжити всіх доступних заходів для захисту Кримської єпархії ПЦУ і власності, яка знаходиться у її користуванні.

Заяву підписали: Кримська правозахисна група, Крим СОС, Центр прав людини ZMINA, Центр громадянських свобод, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, ЦГП «Альменда», Дім прав людини Крим, Регіональний центр прав людини, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харьківська правозахисна група.

Нагадаємо:

  • У листопаді 2019 року окупаційний «Євпаторійський міський суд» ухвалив знести дерев’яний храм Православної церкви України, будівництво якого було розпочато ще до окупації півострова Росією в 2014 році. «Суд» задовольнив позовну заяву «адміністрації Євпаторії» до Громади в ім’я Пречистого образу Божої Матері «Неопалима Купина», Управління Кримської Єпархії Української православної церкви «про звільнення муніципальної земельної ділянки та проведення робіт з демонтажу зведеної будови».
  • 23 липпня 2020 року архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент отримав постанову так званої «служби судових приставів Криму» про знесення церкви ПЦУ в Євпаторії у п’ятиденний термін. Площа ділянки, яку окупаційна адміністрація вимагає звільнити, усього 30 кв. м.