У Криму окупаційний «суд» ухвалив знести храм ПЦУ в Євпаторії

Новини
Дерев'яний храм ПЦУ в Євпаторії, 02.11.2019 Фото: Facebook Ярослав Гонтар

В окупованому Криму «Євпаторійський міський суд» ухвалив знести дерев’яний храм Православної церкви України, будівництво якого було розпочато ще до окупації півострова Росією в 2014 році.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прийняте 6 листопада рішення «суду».

Як вказується в документі, «Євпаторійський міськсуд» задовольнив позовну заяву «адміністрації Євпаторії» до Громади в ім’я Пречистого образу Божої Матері «Неопалима Купина», Управління Кримської Єпархії Української православної церкви «про звільнення муніципальної земельної ділянки та проведення робіт з демонтажу зведеної будови».

«Зобов’язати в солідарному порядку відповідачів Громаду в ім’я Пречистого образу Божої Матері «Неопалима Купина» і Управління Кримської Єпархії Української православної церкви звільнити муніципальний земельну ділянку загальною площею 30,25 кв. м, … шляхом демонтажу зведеної на ній будівлі, а саме: стрічкового фундаменту і зведеної на ньому будівлі з дерев’яних брусів (зруб) заввишки понад 10 метрів», – йдеться в рішенні «суду».

«Суд» заявив, що відповідачі не надали доказів, що підтверджують «законне використання земельної ділянки» та «законну підставу для розміщення будівлі».

При цьому «суд» прийняв рішення у відсутності представників православної громади і Кримської єпархії ПЦУ.

Раніше в інтерв’ю виданню Крим.Реалії архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент повідомив, що будівництво храму в Євпаторії було розпочато ще до 2014 року і у ПЦУ є відповідні документи.

«Протягом півроку вони надсилали різні комісії, які фіксували «факт» незаконного будівництва. Я в свою чергу подавав необхідні заяви і листи в «адміністрацію міста Євпаторія» з поясненнями, що ця споруда була встановлено до 2014 року. Давав лист з Кабінету міністрів Криму, що питання про виділення землі знаходиться під контролем Ради міністрів Криму», – розповів архієпископ Климент.

Крім цього, він додав, що перші спроби знести храм почалася ще в 2014 році.

Як повідомлялось, предстоятель ПЦУ, митрополит Епіфаній закликав Кабінет міністрів України ухвалити рішення щодо права власності на приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги в Сімферополі, який у Кримської єпархії ПЦУ забирають окупанти. Він також закликав український уряд захистити права українських віруючих на півострові.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП – ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 24 липня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент після повернення до Сімферополя виявив, що з храму вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління.
  • Синод Православної церкви України закликав посилити міжнародні санкції проти Росії і конкретних посадових осіб відповідальних за розграбування собору святих Володимира і Ольги ПЦУ в Сімферополі та причетних до порушення права на свободу совісті та віросповідання у окупованому Криму.
  • У серпні 2019 року стало відомо, що земельну ділянку, виділену Сімферопольською міськрадою в 2013 році Кримській єпархії УПЦ КП для будівництва храму, окупаційна «влада» Сімферополя передала римо-католицькій громаді для будівництва кафедрального собору.
  • За словами владики Климента, за п’ять років окупації Криму Росією українська церква залишилась єдиним консолідуючим фактором для українців, які мешкають на півострові. Саме церква дозволяє їм зберігати свою національну культуру і свою українську ідентичність.
  • Українська громада окупованого Криму готує звернення до ЄСПЛ, який розглядає справу про знищення храму Православної церкви України у Сімферополі.