Свідок обвинувачення заявив в «суді», що Джемілєв не намагався прорвати оточення на адмінкордоні з Кримом

Новини
Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на адмінкордоні з Кримом, 03.05.2014 Фото: Reuters

В окупованому Криму на засіданні «Армянського міського суду» свідок обвинувачення заявив, що національний лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, якого окупанти обвинувачують в «незаконному перетині держкордону РФ» 3 травня 2014 року, не намагався пройти через оточення на адмінкордоні з півостровом, яка ніяк не була позначена.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов на своїй сторінці в Facebook.

В ході судового засідання було допитано свідка Музафар Фукала, який показав, що напередодні 3 травня 2014 року побачив по телеканалу ATR інформацію, що Джемілєв збирається приїхати до Криму до себе додому. Оскільки свідок побоювався провокацій проти Джемілєва, він прийняв рішення поїхати до посту ДАІ за містом Армянськ і там його зустріти.

Коли Фукала прибув до посту ДАІ, то виявив, що там знаходяться озброєні автоматичною зброєю люди в камуфляжній формі без розпізнавальних знаків, деякі були в балаклавах і масках. «Свідок пояснив, що цікавиться іноземними мовами і з розмов людей в камуфляжі почув, що частина з них розмовляла сербською мовою, частина деякими мовами народів Північного Кавказу, а частину він визначив як осіб бурятської національності», – зазначив Полозов.

Джемілєва Фукала побачив на нейтральній зоні, розташованій між постом ДАІ в Криму і постом ДАІ в Херсонській області. За його словами, люди в камуфляжній формі встали ланцюжком лицем у напрямку до Армянську, за ними стояв бронетранспортер. Поруч в лісосмузі було ще не менше сотні людей у камуфляжній формі і кілька одиниць бойової техніки.

«Люди, які прийшли зустріти Мустафу Джемілєва, не вели себе агресивно, не намагалися псувати і ламати будь-яке майно, були беззбройні. Між ними і людьми в камуфляжі йшла полеміка. У якийсь момент люди в камуфляжі в присутності жінок і дітей почали стріляти з автоматів в повітря», – додав адвокат.

Також свідок показав, що в тій місцевості не спостерігав ясних видимих прикордонних знаків, прикордонних стовпів з символікою герба РФ, жодних знаків і покажчиків, що попереджають про прикордонний режим і державний кордон. Він вказав на те, що в даній місцевості не було жодних ознак наявності держкордону РФ.

«Також свідок зазначив, що не спостерігав 3 травня 2014 року в тому місці будь-яких людей у формі співробітників поліції РФ або прикордонної служби РФ. Він не бачив, щоб хтось демонстрував Мустафі Джемілєву будь-які документи, не бачив, щоб Мустафа Джемілєв розписувався в будь-яких документах. Чи не бачив, щоб хтось складав будь-які акти про відмову Мустафи Джемілєва від підпису», – розповів Полозов.

За словами свідка, ніяких спроб прорватися через ланцюжок озброєних людей в камуфляжі у напрямку до Армянську Джемілєв не робив. Він знаходився весь час приблизно в одному і тому ж місці.

Після закінчення допиту Фукала «суд» оголосив перерву. Наступне судове засідання у справі проти Мустафи Джемілєва відбудеться 10 вересня о 9:30.

Нагадаємо:

  • 9 квітня 2014 року російська влада заборонила лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву в’їжджати в Росію, включаючи окупований Крим.
  • 13 квітня 2020 року російські слідчі в Криму пред’явили обвинувачення Мустафі Джемілєва за трьома статтями в рамках попереднього слідства: за ч.3 ст. 322 КК РФ (незаконний перетин державного кордону РФ), по ч.1 ст. 222 КК РФ (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) і за ч. 1 ст 224 КК РФ (недбале зберігання вогнепальної зброї, яка створила умови для його використання іншою особою, якщо це спричинило смерть людини або інші тяжкі наслідки). Перша стаття стосується подій 3 травня 2014 року, коли Джемілєв намагався потрапити в окупований Крим через пункт пропуску «Каланчак» на адмінкордоні з Херсонською областю. Тоді його не пропустили і він був змушений повернутися в Київ. Друга і третя статті мають відношення до справи сина Мустафи Джемілєва Хайсера, який в травні 2013 року у дворі свого будинку в Бахчисараї, випадково вистріливши з батьківської рушниці, вбив знайомого сім’ї. Спочатку суд у цій справі проходив на території України, проте після окупації Криму його перенесли в російський Краснодар.