Питання про екстрадицію в Україну затриманих в Білорусі бойовиків ПВК «Вагнер» вирішуватимуть правоохоронні органи – МЗС

Новини

Питання щодо можливої екстрадиції затриманих в Білорусі бойовиків приватної військової компанії «Вагнер», які воювали проти України на Донбасі, будуть вирішуватися відповідними українськими правоохоронними та спеціальними органами.

Про це йдеться у коментарі речниці МЗС України Катерини Зеленко щодо затримання білоруськими правоохоронцями декількох десятків російських бойовиків із ПВК Вагнера.

«Україна давно попереджала, що учасники російських окупаційних сил та незаконних збройних формувань, які брали участь у бойових діях на Сході України, використовуються в інших точках світу і становлять загрозу. Виявлення цих бойовиків в Білорусі підтверджує цей факт і свідчить, що вони можуть бути використані для дестабілізації ситуації в Білорусі напередодні президентських виборів», – наголосила Зеленко.

Вона також наголосила, що Україна розвиває добросусідські відносини з сусідньою Білоруссю, всебічно підтримує її суверенітет і незалежність.

«Питання щодо можливої екстрадиції чи інших правових дій будуть вирішуватися відповідними правоохоронними та спеціальними органами», – підкреслила речниця українського МЗС.

Нагадаємо:

  • 9 серпня 2020 року відбудуться вибори президента Білорусі. Виборча компанія супроводжується переслідуванням та недопущенням до участі у виборах опозиційних кандидатів. 24 липня президент Білорусі Олександр Лукашенко попередив про можливість сценарію заворушень в Білорусі, до яких можуть бути залучені представники іноземних приватних військових компаній.
  • У ніч на 29 липня спецслужби Білорусі затримали в санаторії під Мінськом групу з 32 громадян РФ, причетних до діяльності ПВК «Вагнер», яка брала участь в російсько-українській війні на Донбасі і в бойових діях в Сирії в інтересах РФ. Олександр Лукашенко терміново зібрав засідання Ради безпеки, на якому доручив терміново звернутися «до відповідних структур РФ, щоб вони пояснили, що відбувається».