Засудженому ялтинським «судом» за пограбування учаснику кримських НЗФ повідомлено про підозру в Україні

Новини
Фото: прокуратура АРК

Прокуратура АР Крим повідомила про підозру учаснику незаконного збройного формування «Самооборона Криму» Олександру Расшивалову, який брав участь в окупації Криму, а пізніше був засуджений окупаційним «судом» до виправних робіт за вчинення пограбування, після чого виїхав на підконтрольну уряду територію України, де відкрив власний бізнес. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань

Підозрюваний за ч.2 ст. 260 (Створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їх діяльності) брав участь у діяльності незаконного блокпосту у лютому-березні 2014 року, стверджує пресслужба прокуратури АРК.

«Громадянин України, будучи учасником незаконного збройного формування «Самооборона Криму», протягом лютого-березня 2014 року, проходив службу на блокпосту, розташованому на в’їзді до м. Ялта, поблизу смт. Масандра Автономної Республіки Крим. При цьому, підозрюваний, будучи озброєним здійснював незаконні перевірки документів громадян України, обшук транспортних засобів, а також приймав участь у їх затриманні на території півострова», – сказано у повідомленні пресслужби.

Як повідомили Центру журналістських розслідувань в органах прокуратури, йдеться про громадянина України Расшивалова Олександра Сергійовича, 1986 року народження, мешканця Ялти. 

Олександр Расшивалов, фото: Facebook

Расшивалов працював у карному розшуку Ялтинскього управління МВС України, але звільнився ще до початку російської окупації, повідомляють власні джерела Центру журналістських розслідувань.

У 2016 році Расшивалов отримав від окупантів медаль «За возвращение Крыма». 

Фото: ncrim.ru

У 2017 році Олександр Расшивалов був засуджений окупаційним «Ялтинським міським судом» до 320 годин виправних робіт за пограбування. За даними «вироку», Расшивалов вихопив з рук потерпілої мобільний телефон і втік.   

За даними українських реєстрів, Расшивалов 31 жовтня 2019 року зареєстрував у Києво-Святошинському районі Київської області ТОВ «Сарвейс» зі статутним капіталом 325 тис. грн та основним видом діяльності «Оптова торгівля залізними виробами, водопровідним і опалювальним устаткованням і приладдям до нього». Кінцевим бенефіціаром та керівником ТОВ «Сарвейс» вказаний Олександр Расшивалов. В реєстрі також вказана адреса проживання Расшивалова – Київ, Дарницький район, вул. Урлівська. 

4 серпня 2020 року прокуратура АРК спільно з ГУ Нацполіції в АРК та м. Севастополі, СБУ в АРК та Департаментом контррозвідки СБУ на території міста Києва провела санкціоновані обшуки, за результатами яких в Расшивалова виявлено та вилучено підтверджуючі матеріали щодо сприяння окупаційним органам влади, речі та документи, які є доказами його протиправної діяльності, йдеться у повідомлення пресслужби прокуратури. 

Нагадаємо:

  • 12 травня 2020 року слідчі главку Нацполіції в АРК і Севастополі спільно з прокуратурою автономії повідомили про підозру «бійцям» незаконного збройного формування «Рубеж», яке входило до так званої «Самооборони Севастополя», Руслану Тараненку та Олександру Уласєвичу, які у березні 2014 року під час окупації Криму Росією брали активну участь у блокуванні і захоплені штабу ВМС України в Севастополі.
  • 20 липня прокуратура АРК спільно з ГУНП в АР Крим та Севастополі повідомили про підозру ще двом учасникам незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя» за ч. 2 ст. 260 КК України  (участь у діяльності незаконного збройного формування).