Зеленський закликав білорусів до діалогу для збереження незалежності країни після розгону силовиками протестів проти результатів виборів

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський закликав білорусів та органи влади країни до широкого діалогу задля збереження незалежності Білорусі і її руху до свободи і демократії після того, як білоруські силовики жорстко розігнали протестувальників, які не вірять у перемогу на президентських виборах Олександра Лукашенка, який за офіційним екзит-полом отримав 80 відсотків голосів виборців.

Про це Зеленський написав на своїй сторінці у Facebook.

«Наші сусіди білоруси переживають зараз непрості часи. Вони намагаються визначити вектор свого подальшого розвитку. І це дуже непросто. Вже очевидно, що далеко не всі в країні згодні з оголошеними попередніми результатами виборів. А, як відомо, будь-яка легітимність виникає виключно із суспільної довіри. Виключно з довіри. Сумніви ж у таких масштабах – це пряма дорога до насильства, до конфлікту, до суспільного протесту, що наростає. Що ми зараз, на превеликий жаль, і спостерігаємо», – зазначив глава держави.

Він також закликав білорусів та органи влади країни до максимальної толерантності, терпимості та відмови від вуличного насильства.

«Закликаємо до максимально відкритого, нехай і складного, діалогу. Тому що лише широкий діалог дасть змогу забезпечити громадянам Республіки Білорусь вихід з важкої кризової ситуації й чесно обговорити подальші кроки та формати громадської взаємодії. Тільки взаєморозуміння між усіма сторонами здатне зберегти незалежність країни та забезпечити її подальший рух до свободи та демократії. В іншому разі ескалація насильства наростатиме, а це загрожує надзвичайно гіркими наслідками. На мій погляд, зараз у такому діалозі мають бути зацікавлені обидві сторони – і уряд, і суспільство, що протестує», – наголосив Зеленський.

Він також висловив переконання, що Білорусь у своїх діях повинна максимально дотримуватися загальновизнаних у цивілізованому світі демократичних стандартів і постаратися забезпечити власному народу його права та свободи у повному обсязі, адже «тільки так можна зберегти надію на вихід з кризи».

«Україна і я особисто вкрай зацікавлені в тому, щоб Білорусь була по-справжньому незалежною і демократичною країною з сильною економікою та стабільними суспільними відносинами. Білорусь – наш найближчий сусід, і тому нам зовсім не байдуже, що там відбувається і що буде з нашими друзями далі», – додав Зеленський.

Нагадаємо:

  • 9 серпня пройшли шості президентські вибори в історії суверенної Білорусі. 25 років країною править Олександр Лукашенко. Жодні президентські вибори (2001, 2006, 2010, 2015), крім перших (1994), не були визнані вільними і справедливими на міжнародному рівні.
  • Після заяви влади, що вибори попередньо виграє Олександр Лукашенко, отримавши 80% голосів, тисячі людей порахували ці результати сфальсифікованими і вийшли на вулиці міст, щоб висловити свою незгоду з ними. Силовики жорстко розігнали протестувальників. За інформацією правозахисників, в лікарнях Мінська знаходяться десятки постраждалих в результаті зіткнень з міліцією.