ЦВК Білорусі оголосив попередні підсумки виборів – переміг Лукашенко, відносно протестуючих відкриті кримінальні справи

Новини
Президент Білорусі Олександр Лукашенко голосує на виборах, Мінськ, 09.09.2020 Фото: Reuters

ЦВК Білорусі оприлюднив попередні підсумки виборів президента. За Олександра Лукашенка віддали голоси 80,23% виборців голосів, за Світлану Тіхановську – 9,9%. Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи щодо учасників протесту проти результатів виборів за «участь у масових заворушеннях».

Попередні результати виборів 10 серпня оголосила голова ЦВК Лідія Єрмошина, передає офіційне інформаційне агентство БЕЛТА.

За попередніми даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську – 9,9%, за Анну Канопацьку – 1,68%, Андрія Дмитрієва – 1,04%, Сергія Черечня – 1,13%, проти всіх – 6,02%.

За даними ЦВК, участь у виборах взяли 5 798 908 чоловік, або 84,23% виборців, включених до списків.

За Олександра Лукашенка проголосували 4 652 423 особи, за Андрія Дмитрієва – 60 543, за Анну Канопацьку – 97 926, за Світлану Тіхановську – 574 312, Сергія Черечня – 65 784.

Як повідомляє Слідчий комітет Білорусі, порушено кримінальні справи «за фактами масових заворушень і застосування насильства по відношенню до співробітників органів внутрішніх справ», які відбувались вночі на території Мінська і в інших регіонах країни. «Протиправні дії супроводжувалися насильством щодо співробітників міліції, десятки з яких постраждали. Знищувалося майно, здыйснювався опір представникам влади», – стверджують в СК.

Як повідомляє Слідком, отримані записи камер відеоспостереження, встановлені і продовжують встановлюватися особи, причетні до заворушень. Їх діям буде дана відповідна правова оцінка.

Порушено кримінальні справи ч.1 і ч.2 ст.293 (масові заворушення) Кримінального кодексу Республіки Білорусь. Санкції статті передбачають покарання, відповідно, до 15 і до 8 років позбавлення волі. В окремих випадках дії учасників кваліфіковані за іншими статтями Кримінального кодексу Білорусі.

«Правоохоронні органи вживуть усіх можливих заходів для захисту конституційного ладу», – заявив голова Слідчого комітету Іван Носкевіч.

Тим часом правозахисний центр «Весна» повідомляє, що під час зіткнень з ОМОНом загинула одна людина. Правозахисник Валентин Стефанович заявив, що молода людина померла від несумісної з життям черепно-мозкової травми в результаті наїзду на нього спецтехніки на проспекті Переможців. Прибулі на місце медики швидкої допомоги не змогли його врятувати.

Крім того, десятки людей отримали поранення в ході зіткнень з силовиками.

Автозак збиває протестувальника у Мінську Фото: Татьяна Зенькович / EPA / Scanpix / LETA

Нагадаємо:

  • 9 серпня пройшли шості президентські вибори в історії суверенної Білорусі. 25 років країною править Олександр Лукашенко. Жодні президентські вибори (2001, 2006, 2010, 2015), крім перших (1994), не були визнані вільними і справедливими на міжнародному рівні.
  • Після заяви влади, що вибори попередньо виграє Олександр Лукашенко, отримавши 80% голосів, тисячі людей порахували ці результати сфальсифікованими і вийшли на вулиці міст, щоб висловити свою незгоду з ними. Силовики жорстко розігнали протестувальників. За інформацією правозахисників, в лікарнях Мінська знаходяться десятки постраждалих в результаті зіткнень з міліцією.