Державіаслужба винесла понад 114 тисяч постанов на авіакомпанії-порушники, які незаконно літали до Криму

Новини
Аеропорт «Сімферополь» в окупованому Криму, серпень 2020 року Фото: new.sipaero.ru

Державіаслужба з початку 2016 року винесла понад 114 тисяч постанов про фінансові санкції щодо авіакомпаній-порушників, які незаконно літали до окупованого Криму, повітряний простір над яким для міжнародних польотів був закритий Україною у 2014 році.

Про це Центру захисту прав людини ZMINA повідомив заступник міністра інфраструктури України Олег Ющенко.

«За порушення правил та порядку використання повітряного простору України до іноземних авіакомпаній-порушників Державіаслужба застосовує фінансові санкції у вигляді штрафів. Так, за період з 1 січня 2016 року по 17 липня 2020 року на іноземні, в тому числі й російські, авіакомпанії, які порушили повітряний простір України, Державіаслужба винесла понад 114 047 постанов», – йдеться у відповіді на інформаційний запит ZMINA.

У Мінінфраструктури повідомляють, що під час наради 21 січня 2015 року про порушення морського та повітряного простору України Державній авіаційній службі доручили забезпечити на постійній основі взаємодію та інформування МЗС, Генпрокуратури, Міністерства юстиції, СБУ, Міноборони та Держприкордонслужби про авіакомпанії, які порушили повітряний простір України.

Заступник міністра зазначив, що примусове виконання рішень за українським законодавством покладається на державних та приватних виконавців.

Як повідомлялось, прокуратура АРК спільно з Головним управлінням СБУ в АРК повідомили про підозру пілоту однієї з російських авіакомпаній, яка здійснювала незаконні польоти до окупованого Криму, повітряний простір над яким Україна закрила для міжнародних польотів в 2014 році.

Нагадаємо:

  • Після анексії Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.
  • У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), слідуючи конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, якщо вони не були узгоджені з українською стороною.
  • 25 листопада 2015 року Кабінет міністрів України оголосив про заборону перельотів літаків російських авіакомпаній над небом України. З 26 листопада 2015 року Державіаслужба України заборонила транзитне використання свого повітряного простору для всіх авіакомпаній РФ.