ЄСПЧ вимагає від РФ надати інформацію про подальші дії щодо храмів ПЦУ в Криму

Новини
Європейський суд з прав людини Фото: Facebook Sergiy Zayets

Європейський суд з прав людини (ЄСПЧ) звернувся до уряду РФ з вимогою надати інформацію про те, які подальші юридичні кроки російська влада має намір вчинити щодо храмів Православної церкви України (ПЦУ) в окупованому Криму – будівлі кафедрального собору у Сімферополі, яку забирають у кримської єпархії, та каплиці у Євпаторії, яку окупанти вимагають знести.

Як повідомив у Facebook експерт Регіонального центру з прав людини, адвокат Сергій Заєць, це є проміжною реакцією ЄСПЧ на скарги щодо порушення прав людини, які були подані від імені кримської єпархії ПЦУ.

«7 серпня у справі Кримської єпархії ПЦУ Європейський суд з прав людини звернувся до Уряду РФ з вимогою надати інформацію про те, які подальші юридичні кроки російська влада має намір вчинити щодо кафедрального собору у Сімферополі та щодо каплиці у Євпаторії, а також коли можна очікувати виконання судових рішень», – написав Заєць.

Він нагадав, що 4 серпня Верховний Суд РФ відмовив у касаційному перегляді судових рішень про виселення Кримської єпархії ПЦУ (колишньої УПЦ КП) з будівлі, де розташований кафедральний собор св. рівноапостольних кн. Володимира і кн. Ольги у Сімферополі. Крім того, 5 серпня так званий «Євпаторійський міський суд» підтримав наміри окупаційної влади щодо знесення каплиці ПЦУ у місті.

«Таким чином, йдеться про остаточну зачистку Криму від української церкви. Православна церква України, вочевидь, стоїть окупантам поперек горла. Зараз дуже багато залежатиме від реакції світової спільноти, оскільки внутрішні засоби захисту вже вичерпані», – додав правозахисник.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП – ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 4 серпня 2020 року Верховний суд РФ відмовився переглянути рішення про виселення громади ПЦУ з кафедрального собору в Сімферополі.
  • У листопаді 2019 року окупаційний «Євпаторійський міський суд» ухвалив знести дерев’яний храм Православної церкви України, будівництво якого було розпочато ще до окупації півострова Росією в 2014 році. «Суд» задовольнив позовну заяву «адміністрації Євпаторії» до Громади в ім’я Пречистого образу Божої Матері «Неопалима Купина», Управління Кримської Єпархії Української православної церкви «про звільнення муніципальної земельної ділянки та проведення робіт з демонтажу зведеної будови».
  • 23 липпня 2020 року архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент отримав постанову так званої «служби судових приставів Криму» про знесення церкви ПЦУ в Євпаторії у п’ятиденний термін. Площа ділянки, яку окупаційна адміністрація вимагає звільнити, усього 30 кв. м.