Суд призначив затриманому біля посольства Білорусі колишньому політв’язню Кольченку 40 годин громадських робіт

Новини
jлександр Кольченко у Шевченківському райсуді Києва Фото: Стас Юрченко, Ґрати

Шевченківський районний суд Києва 11 серпня визнав громадського активіста і колишнього політв’язня Олександра Кольченка винним у дрібному хуліганстві під час зіткнення з поліцейськими на акції біля посольства Білорусі та призначив йому 40 годин громадських робіт. Кольченко і його захист оскаржать рішення суду.

Про це повідомляє видання ZMINA.

Рішення з протоколом про дрібне хуліганство ухвалила суддя Тетяна Левицька.

В ньому поліція вказала, що на акції біля посольства Кольченко намагався чіплятися за одяг правоохоронців, висловлювався нецензурною лайкою та не реагував на зауваження. Водночас колишній політв’язень свою провину заперечував.

Адвокатка активіста Євгенія Закревська заявила про намір оскаржувати рішення суду. За словами Закревської, суддя Левицька відмовилася заслухати свідків і спиралась у своєму рішенні виключно на поліцейські рапорти. Вона призначила Кольченку 40 годин громадських робіт.

В свою чергу видання «Ґрати» повідомляє, що справу про злісну непокору поліції розглядала суддя Ірина Макаренко. Оскільки поліцейський не вказав в протоколі, в яких саме діях Кольченка виражалася злісна непокора, суд повернув протокол в поліцію на виправлення.

Поки що рішення про 40 годин громадських робіт не набрало чинності, у Кольченка є 10 діб, щоб його оскаржити. Він уже сказав, що буде подавати апеляцію. «Я в таборі (російській колонії – ред.) не працював, а вони хочуть тут мене змусити», – сказав активіст.

Нагадаємо:

  • 10 серпня у Києві поліція затримала та побила біля посольства Білорусі п’ятьох учасників акції на підтримку білоруської опозиції після того, як один з активістів спробував кинути яйце у будівлю посольства. Серед затриманих – колишній політв’язень, кримчанин Олександр Кольченко. Затриманих доправили до Шевченківського райуправління поліції. Одного з затриманих з управління забрала швидка. Ще одного відпустили без складання протоколу, оскільки закінчилися три години затримання. На ще двох поліція склала адміністративні протоколи за тими ж статтями, що і Кольченку: дрібне хуліганство і непокора поліції.