У Білорусі на четверту добу протестів демонстранти шикувалися в «ланцюги солідарності» і намагалися перекрити дороги

Новини
Фото: Yauhen Yerchak / EPA / Scanpix / LETA

У Білорусі на четверту добу протестні акції незгодних з результатами виборів президента стали спокійнішими і нечисленними. Демонстранти трохи змінили тактику і форму протестів, а міліція і військові менш активно в порівнянні з протистояннями 9 та 10 серпня на це реагували.

Про це повідомляє видання Meduza.

Ще вранці 12 серпня в найпопулярнішому білоруському опозиційному телеграм-каналі «Nexta Live» був поширений заклик до блокування доріг по всій країні – щоб заважати просуванню військової спецтехніки. Однак більш заразливим виявився приклад мінських жінок, які вишикувалися в живий ланцюг біля Комаровського ринку. Таким чином, вони висловили солідарність з протестуючими, які постраждали від омонівців. Скоро такі ж, як їх назвали білоруські ЗМІ, «ланцюги солідарності» з’явилися по всьому Мінську, а також в Гродно, Барановичах, Жлобіні, Слуцьку, Дзержинську, Солігорськ, Пінську, Мар’їній Гірці, Шпальтах, Фаніполі, Івацевичі, Осиповичах і інших містах. Жінки з дітьми і квітами в руках шикувалися вздовж магістралей або рухалися ходою вулицями.

Фото: Yauhen Yerchak / EPA / Scanpix / LETA

Схожа акція відбулася у Мінську і поряд Медуніверситету на проспекті Дзержинського, де зібралися понад 200 медиків. До них навіть вийшов міністр охорони здоров’я Білорусі Володимир Каранік, який, втім, потім назвав цей протест «чітко зрежисованим заходом». Після акції був затриманий лікар-реаніматолог Богдан Шільніковскій. Мінська міліція ніяк не заважала учасницям «ланцюгів солідарності», навіть, наприклад, тим, хто вишикувався біля метро «Пушкінська», де останні дні проходили масові зіткнення демонстрантів і спецназу. Однак інших демонстрантів, що збиралися поруч, все ж затримували.

Фото: AP / Scanpix / LETA

До вечора середи протестуючі (і водії, які приєдналися до них) почали здійснювати заявлену тактику і невеликими групами блокували дороги в різних частинах Мінська, в тому числі в мікрорайонах Грушівка, Малинівка, Серебрянка, Уруччя. Їх розганяли співробітники ДАІ на машинах, а також спецназівці, які застосовували світлошумові гранати.

Білоруське МВС повідомило про два випадки наїзду на співробітників ДАІ. Один стався в Мінську на перетині вулиці Мельникайте і проспекту Переможців. Водій спробував виїхати, але його затримали, використовуючи табельну зброю. Інший випадок стався в Барановичах. Автомобіль зупинили, простріливши колесо, але сам водій встиг сховатися. Також відомство відзвітувало про затримання двох виробників коктейлів Молотова.

У середу багато жителів Мінська підтримували демонстрантів з балконів своїх квартир. В Грушівці це ледь не призвело до реальної небезпеки. Там омонівці заїхали у двір житлового будинку, переслідуючи одного з протестуючих, і вистрілили в бік балконів. Коли в місті зовсім стемніло, в спальних районах жителі масово скандували гасла проти чинного президента Олександра Лукашенка.

Увечері 12 серпня в телеграм-каналах стали активно поширюватися відеоролики, на яких колишні бійці білоруського спецназу викидають в сміття свою форму на знак протесту проти розгону мирних демонстрацій в країні. У той же час кілька телеведучих з держканалів оголосили про своє звільнення.

Нагадаємо:

  • У Білорусі третю ніч поспіль тривали масові акції протесту з вимогою перегляду підсумків президентських виборів, на яких за офіційними даними, знову здобув перемогу Олександр Лукашенко. Опозиція в це не вірить і називає переможцем голосування Світлану Тіхановську, яка під тиском силовиків була змушена виїхати до Литви.