У Білорусі тривають протести, силовики жорстко розганяють демонстрантів

Новини
Фото: Евгений Ерчак / EPA / Scanpix / LETA

У Білорусі третю ніч поспіль тривали масові акції протесту з вимогою перегляду підсумків президентських виборів, на яких за офіційними даними, знову здобув перемогу Олександр Лукашенко. Опозиція в це не вірить і називає переможцем голосування Світлану Тіхановську, яка під тиском силовиків була змушена виїхати до Литви.

Про це повідомляє видання Meduza.

Після запеклих сутичок міліції з демонстрантами, які проходили в центрі Мінська вночі 9 і 10 серпня, правоохоронні органи і військові ще більше посилили свою присутність в місті. Вже вдень в Мінську були помічені автозаки, водомети, машини з колючим дротом і важка інженерна техніка для знищення барикад. Підрозділи спецназу знову оточили весь центр міста, особливо ті місця, де напередодні проходили наймасовіші зіткнення з протестуючими – біля метро «Пушкінська» і в районі торгового центру «Рига».

Сім центральних станцій метро закрилися на вхід і вихід. У телеграм-каналах повідомлялося, що на дахах деяких будинків навіть розташувалися снайпери, а лікарям в місцевих лікарнях нібито наказали готуватися до напливу постраждалих з вогнепальними пораненнями. До вечора з’явилася інформація, що в столиці і обласних центрах став пропадати мобільний зв’язок та інтернет. Також повідомлялося, що влада планує з 12 серпня ввести в країні комендантську годину. У пресслужбі білоруського уряду це спростували.

Фото: Евгений Ерчак / EPA / Scanpix / LETA

Як і днем раніше, демонстранти не збиралися в якомусь одному певному місці, а групувалися в різних частинах міста по кілька десятків людей. Однак, в ніч на середу протестуючих на вулиці вийшло помітно менше. ОМОН продовжив жорстко їх розганяти, найчастіше превентивно затримуючи навіть людей, які випадково опинилися поруч. У районі «Пушкінської», де напередодні загинув один з протестувальників, люди намагалися піти на мирний контакт з бійцями внутрішніх військ і навіть вставали перед ними на коліна, переконуючи не застосовувати насильство, пише «Белсат». Проте, там була проведена зачистка. Пізніше протестувальників відтіснили водометами і від торгового центру «Рига», де напередодні будувалися барикади.

Фото: Евгений Ерчак / EPA / Scanpix / LETA

У вівторок основними місцями акцій протесту в столиці були віддалені від центру мікрорайони Кам’яна гірка, Серебрянка і Уруччя. У Кам’яній гірці на заході Мінська протестуючі перекрили виїзд з міста і стали встановлювати барикади з лавок і сміттєвих баків. Також, за інформацією «Нашої ниви», мітингувальники почали розбирати тротуари і кидати плитку в автозаки. Для розгону протестуючих спецназом застосовувалися світлошумові гранати, гумові кулі і сльозогінний газ, демонстранти відповідали петардами та феєрверками.

Фото: Наталья Федосенко / ТАСС / Scanpix / LETA

У Серебрянці на півдні міста протестуючих, які перекрили проспект Рокосовського, кілька разів розганяли шумовими гранатами. В обох районах омонівці продовжували переслідування людей у дворах і тараном виламували двері в під’їздах житлових будинків, де ховалися демонстранти. Раніше в телеграм-каналах спеціально поширювалися коди від під’їздів, щоб допомогти протестуючим сховатися. Ближче до півночі в Серебрянці маніфестанти також стали зводити барикади, а потім розбили міліцейський автобус і навіть, як пише «Белсат», утримували в облозі роту військових. В цей же час в район стяглася додаткова спецтехніка, і було чути серія вибухів. В Уруччі на північному сході Мінська проти тих, хто вийшов на проспект Незалежності також застосовували світлошумові гранати. Ще одним осередком зіткнень став проспект Дзержинського на південному заході Мінська, де міліція відкрила по демонстрантах вогонь гумовими кулями.

Фото: Наталья Федосенко / ТАСС / Scanpix / LETA

За попередніми даними, найбільше постраждалих і затриманих у Кам’яній гірці і Серебрянці, але точної інформації від оперативних відомств поки не надходило. За підсумками перших двох ночей протестів білоруське МВС звітувало про п’ять тисяч затриманих. У регіонах, як і в столиці, протести 11 серпня також були більш нечисленні, а спецназ діяв жорстко і на випередження. Відомо про розгін протестуючих в Бресті, Гродно, Ліді і Гомелі.

Фото: Евгений Ерчак / EPA / Scanpix / LETA

Місцеві ЗМІ, які висвітлюють акції протесту, відзначають, що у вівторок силовики стали цілеспрямовано бити автомобілістів і журналістів. Серед інших в Мінську скоєно напади кореспонденти «Бі-бі-сі», Associated Press, Tut.by, «Нашої ниви», Onliner, «Белсат», «КП-Білорусь». У журналістів, які мали акредитацію і розпізнавальні жилетки, розбивали камери і відбирали флешки з робочими фото- і відеоматеріалами.

Того ж вечора стало відомо про звільнення російських журналістів, яких омонівці затримували в перші ночі протестів у Мінську. З СІЗО відпустили і депортували на батьківщину спецкора «Медузи» Максима Солопова, фотографа РІА Новини Іллю Піталєва, кореспондента Znak.com Микиту Теліженко, а також активіста «Відкритої Росії» Ігоря Рогова. Посол РФ в Білорусі Дмитро Мезенцев закликав не трактувати затримання росіян як загрозу двостороннім відносинам Москви і Мінська.

Фото: Евгений Ерчак / EPA / Scanpix / LETA

Як повідомлялось, на другий день після виборів президента Білорусі жителі країни знову вийшли на вуличні акції протесту з вимогою перерахунку результатів голосування, в якому, за офіційними даними, в черговий раз переміг Олександр Лукашенко. Головний його опонент на виборах Світлана Тіхановська виїхала в Литву. Раніше вона заявила, що не визнає результати виборів. МВС оголосило про загибель одного з учасників протесту.

Заінформацією МОЗ Білорусі, після двох днів протестів в лікарні країни потрапили понад 200 осіб.

Нагадаємо:

  • 9 серпня пройшли шості президентські вибори в історії суверенної Білорусі. 25 років країною править Олександр Лукашенко. Жодні президентські вибори (2001, 2006, 2010, 2015), крім перших (1994), не були визнані вільними і справедливими на міжнародному рівні.
  • Після заяви влади, що вибори попередньо виграє Олександр Лукашенко, отримавши 80% голосів, тисячі людей порахували ці результати сфальсифікованими і вийшли на вулиці міст, щоб висловити свою незгоду з ними. Силовики жорстко розігнали протестувальників. За інформацією правозахисників, в лікарнях Мінська знаходяться десятки постраждалих в результаті зіткнень з міліцією.
  • ЦВК Білорусі оприлюднив попередні підсумки виборів президента. За Олександра Лукашенка віддали голоси 80,08% виборців голосів, за Світлану Тіхановську – 10,09%. Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи щодо учасників протесту проти результатів виборів за «участь у масових заворушеннях».
  • Вибори президента в Білорусі супроводжувались серйозними порушеннями свободи слова і прав журналістів з боку силовиків.
  • Міністри закордонних справ Литви, Польщі та України закликали владу Білорусі утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих в ніч після президентських виборів.
  • Держдепартамент США закликав владу Білорусі поважати права білорусів на участь в мирних зібраннях і утримуватися від застосування сили, а також звільнити незаконно затриманих демонстрантів.