Один із затриманих у Білорусі українців після сплати штрафу має повернутися додому – Єнін

Новини
Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін Фото: RFE/RL

Україна і Білорусь досягнули домовленості, що один із затриманих білоруським силовиками українців сплатить штраф і 14 серпня повернеться додому.

Про це в ефірі Громадського радіо повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

«Ми постійно працюємо із білоруською владою, наші консули постійно на зв’язку із білоруськими колегами. На сьогодні ми мали контакти із міністром закордонних справ Білорусі. Ми на контакті із білоруською владою і досягнули попередньої домовленості, що один із затриманих сплатить штраф і зможе в такий спосіб зняти свої питання з білоруською владою, після чого за сприяння нашої дипломатичної установи будуть вжиті заходи щодо якомога швидкого транзиту в Україну. Я не називаю прізвищ, ми працюємо з усією ситуацією», – сказав Єнін.

Він також додав, що дуже складно встановлювати місце перебування затриманих українців, складно отримати можливість для їх відвідування, однак «всім нашим громадянам ми будемо надавати правову допомогу».

Раніше Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що загалом у Білорусі затримано чотирьох громадян України. Крім Костянтина Рєуцького, Євгена Васильєва і Оксани Альошиної, про яких повідомляв глава МЗС України Дмитро Кулеба, також був затриманий ще один українець, ім’я якого не розголошується.

«У терміновому порядку звертаюсь до Голови Комісії з прав людини, національним відносинам і засобам масової інформації Палати представників Національних зборів Республіки Білорусь Андрія Наумовича з проханням забезпечити належний правовий захист двом затриманим під час акцій масового протесту у Білорусі українським волонтерам Євгену Васильєву та Костянтину Рєуцькому, а також двом іншим громадянам України – Оксані Альошиній та хлопцю, чиє ім’я наразі не розголошують», – написала Денісова на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо:

  • 12 серпня в Мінську білоруські силовики затримали волонтерів правозахисної організації «Восток SOS» Костянтина Рєуцького і Євгенія Васильєва. Українські правозахисники прибули до Білорусі в рамках місії з надання допомоги своїм білоруським колегам, яким належить виконати велику роботу в зв’язку з арештами громадян під час масових акцій протесту з приводу президентських виборів 9 серпня. Українські правозахисні організації стурбовані долею колег і вимагають від влади Білорусі негайно їх звільнити.
  • Українські дипломати продовжують пошук затриманих 12 серпня у Мінську Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва у закладах тимчасового утримання столиці Білорусі, однак поки що встановити їх місцезнаходження не вдалось. Офіційні органи Білорусі не надають інформації про затриманих українців.