ЦВК Білорусі оголосив Лукашенка переможцем виборів, Тіхановська заявила про свою перемогу і закликала створити комітет для передачі влади

Новини
Александр Лукашенко Фото: Reuters и Світлана Тіхановська Фото: AFP

ЦВК Білорусі оголосила остаточні підсумки виборів і оголосив переможцем Олександра Лукашенка, який, згідно з офіційними даними, отримав 80,1% голосів виборців. Головна опонентка чинного президента Світлана Тіхановська, яка, за даними ЦВК, отримала 10,1% голосів, заявила про свою перемогу і закликала створити координаційний комітет для передачі влади в країні, а також організувати мирні протести 15 і 16 серпня.

Про офіційні підсумки виборів президента Білорусі, оголошених ЦВК, повідомив портал TUT.BY.

Згідно з цими даними, на виборах президента в 2020 році знову переміг Олександр Лукашенко. За нього проголосувало 80,1% виборців (4 661 075 чоловік), за Світлану Тіхановську – 10,1% (588 622 особи), за Андрія Дмитрієва – 1,21% (70 671 особа), за Анну Канопацьку – 1,67% (97 489 осіб), за Сергія Череченя – 1,14% (66 613 осіб). Проти всіх проголосували 4,59% виборців (267 360 чоловік).

За даними ЦВК, всього на виборах проголосувало 5 818 955 чоловік, під час дострокового голосування – 2 806 640 осіб.

Дмитрієв, Канопацька і Тіхановська подали в ЦВК скарги про невизнання виборів, однак вони були відхилені.

У свою чергу Світлана Тіхановська, яка під тиском силовиків була змушена виїхати до Литви, виступила з відеозверненням до громадян Білорусі, в якому заявила, що за неї на виборах проголосувала більшість виборців, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Нас, прихильників змін, більшість – цьому є документальні підтвердження – копії протоколів. Там, де комісії порахували чесно, моя підтримка склала від 60 до 70% », – сказала вона.

Тіхановська засудила насильство по відношенню до демонстрантів і виступила з ініціативою створення координаційної ради для передачі влади в країні.

«Я заявляю, що ми готові до діалогу з владою. З урахуванням того, що відбувається в країні і необхідності вжиття невідкладних заходів для відновлення законності в Білорусі я, Світлана Тіхановська, ініціюю створення координаційної ради для забезпечення трансферу влади», – заявила опозиційна кандидатка.

За її словами, до складу координаційної ради також повинні увійти всі, хто зацікавлений в діалозі і мирній передачі влади – трудові колективи, партії, профспілки та інші організації громадянського суспільства.

«Я звертаюся до міжнародного співтовариства, європейських країн з проханням допомогти нам в організації діалогу з білоруською владою», – додала Тіхановська.

Вона зазначила, що влада повинна показати готовність до діалогу з народом. «Це означає, відпустити всіх затриманих. Це значить, прибрати з вулиць міст ОМОН і війська. Це означає порушити кримінальну справу проти тих, хто віддавав злочинні накази бити і стріляти в людей», – наголосила кандидатка та закликала силовиків не виконувати злочинних наказів і зупинити кровопролиття.

Крім того, Тіхановська закликала мерів міст організувати мирні мітинги. «Я прошу всіх мерів міст 15 і 16 серпня виступити організаторами мирних масових зібрань в кожному місті», – сказала вона.

Нагадаємо:

  • У Білорусі пройшов п’ятий день масових протестних акцій, спровокованих незгодою їх учасників з офіційними підсумками виборів президента. При цьому основні їхні гасла були спрямовані проти насильства. Як і напередодні, міліція і військові утрималися від жорстких розгонів протестуючих, про масові затримання також не повідомлялося. З ізоляторів почали випускати затриманих.