Зеленський: Великий парад в Києві буде, коли Україна поверне окуповані території Криму та Донбасу

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський зазначає, що великий військовий парад у Києві буде організований, коли Україна поверне всі свої тимчасово окуповані території Криму та Донбасу, а також поверне всіх українців, які перебувають у полоні в Росії та ОРДЛО.

Про це глава держави заявив, виступаючи з промовою з нагоди Дня Незалежності на Софійській площі в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Радіо Свобода.

Він зазначив, що зараз українська військова техніка перебуває на сході країни.

«І я впевнений, що саме так і має бути. Бо танки, бронетранспортери, літаки – це не атракціон для киян і гостей столиці. В країні, яка захищає свій суверенітет зі зброєю в руках, техніка має бути не в мирному Києві, а на передовій. Там, де вона зараз потрібна. І тільки так і має бути, якщо ми поважаємо власну армію. А парад у нас обов’язково буде у майбутньому. Парад української перемоги. Коли ми повернемо всіх наших людей і всі наші території, коли на нашій землі буде сталий мир, ми зробимо великий парад усіх наших військ і техніки. Парад, після якого більше ні в кого навіть не виникне думки порушити мир в Україні, посягнути на її свободу та незалежність», – сказав Зеленський.

Він також зауважив, що українці стали дбати про власну армію та пишатися своїми військовими лише «коли почалася російська анексія Криму та війна на сході».

«Треба згадати, що, незалежно від мови, релігії, національності – ми брати й сестри. Ми всі – діти України. І нікому не давати шансу посіяти між нами розбрат. Ні сусідам, ні внутрішнім чужинцям. Тим, що обкрадали нашу маму Україну багато років, бо ніколи не вважали її рідною. Кожна мама хоче, щоб усі її діти завжди були вдома. Так, на жаль, сьогодні за нашим сімейним столом бракує Донецька, Луганська і Криму. Та ми робимо все, щоб настав день, і вони повернулись. У країну, яку вони не впізнають. Яку сьогодні ми будуємо разом з вами. Країну, що буде першою у Європі за людським щастям, а не тільки за розміром території. Хоча ні своє щастя, ні свої території ми нікому не віддамо», – наголосив президент.

Він також додав, що українці будують країну, для якої найвища цінність – це життя і здоров’я громадянина.

«Саме тому ми боремося за кожного українця і повертаємо своїх. Для нас не має значення: це 131 полонений з Росії та ОРДЛО, 14 цивільних моряків із Лівії, 45 громадян з Уханя чи 11 загиблих, на жаль, під час збиття «Боїнга» в Ірані. І за одного українського розвідника ми готові віддати тисячу інших. Бо Україна своїх не лишає», – заявив Зеленський.

Нагадаємо:

  • В Україні відзначають 29-у річницю проголошення незалежності країни. Урочисті і святкові заходи з нагоди Дня Незалежності проходять в Києві та інших населених пунктах України. У столиці ветерани, добровольці та волонтери проведуть Марш захисників України.