Чубаров: Незалежна Україна – гарантія створення національно-територіальної автономії кримських татар у Криму

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу Фото: investigator.org.ua

Незалежна Україна є гарантією реалізації кримськими татарами – корінним народом Криму – свого права на самовизначення у формі національно-територіальної автономії в межах Кримського півострова, який є невід’ємною складовою частиною Української держави.

Про йдеться у вітанні голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова з нагоди Дня Незалежності України, яке він опублікував у Facebook.

«Незалежна Україна є гарантією збереження і вільного розвитку української нації на своїй землі. Незалежна Україна є одночасно гарантією реалізації кримськотатарським народом – корінним народом Криму – свого права на самовизначення у формі національно-територіальної автономії в межах Кримського півострова, який є невід’ємною складовою частиною Української держави», – написав голова Меджлісу.

Він зазначив, що вітаючи один одного з Днем незалежності України, українці виказують особливу шану пам’яті героїв попередніх поколінь, які віддали свої життя в боротьбі за незалежність України, а також висловлюють слова подяки сьогоднішнім захисникам незалежної Української держави – учасникам російсько-української війни, виказують підтримку співгромадянам, які проживають у тимчасово окупованому Криму і непідконтрольних районах Донецької і Луганської областей.

«Російсько-українська війна, що триває більше 7 років, викристалізовує українську політичну націю, яка відновить територіальну цілісність України, включно з Автономною Республікою Крим і містом Севастополем, та вже нікому і ніколи не дозволить поневолити Україну. Від імені Меджлісу кримськотатарського народу і себе особисто вітаю всіх співгромадян з Днем незалежності України. Слава Україні! Героям слава!», – додав Чубаров.

Нагадаємо:

  • В травні 2017 року в Україні була створена робоча група з напрацювання пропозицій змін і доповнень до Конституції України щодо АР Крим. До її складу увійшли народні депутати всіх фракцій, провідні правознавці та юристи, а також представники Меджлісу кримськотатарського народу. У квітні 2018 року робоча група завершила роботу над поправками та прийняла текст змін і доповнень.
  • 10 жовтня 2019 року Рефат Чубаров зазначив, що нова українська влада не поспішає з розглядом законопроєкту про внесення змін до Конституції щодо статусу Криму, а також законопроєктів про статус кримськотатарського народу та про корінні народи в Україні.
  • 20 травня 2020 року президент України Володимир Зеленський заявив, що робоча група експертів, створена за домовленістю з Меджлісом кримськотатарського народу, напрацює зміни до Конституції та законодавства України щодо автономії кримських татар у Криму та захисту прав кримськотатарського народу.