Єврокомісар закликав Кіпр розслідувати схему надання громадянства корупціонерам – Al Jazeera

Новини
Фото: kommersant.uk

Комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс закликав Кіпр припинити процедуру надання громадянства через інвестиційні схеми та розслідувати виявлені розслідувачами Al Jazeera факти надання так званих «золотих паспортів» корупціонерам, серед яких, зокрема, виявились відомі українські бізнесмени та ексчиновники.

Про це повідомляє видання Українська правда з посиланням на пресреліз Al Jazeera.

Єврокомісар сказав Al Jazeera, що розглядає юридичні заходи проти Кіпру після розслідування про те, що чимало багатих інвесторів, які купили європейські паспорти на Кіпрі, були засуджені, є фігурантами кримінальних справ, піддавалися санкціям або є політично значущими особами з високим ризиком корупції.

Рейндерс повідомив, що владі Кіпру було направлено відповідний лист.

За його словами, найкраще рішення – відмовитися від таких схем. Він також домагається гарантій від влади Кіпру, що вона буде відкликати паспорта у випадках, коли є явні докази правопорушення.

У свою чергу влада Кіпру заявила Al Jazeera, що посилила правила інвестпрограми в 2019 році, і наполягає, що «не надавала громадянство з порушенням діючих правил».

Нагадаємо:

  • Розслідувачі Al Jazeera отримали доступ до 1500 конфіденційних документів, в яких міститься інформація про продаж Кіпром своїх паспортів ряду сумнівних осіб, які представляють серйозну загрозу безпеці ЄС. У переліку також є прізвища відомих українських бізнесменів і екс-чиновників.