Україна вимагає від Нікарагуа скасувати призначення експредставника Путіна почесним консулом у Криму – Кулеба

Новини
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба Фото: Facebook MFA of Ukraine

МЗС України надіслало ноту Нікарагуа, яка в порушення українського законодавства та міжнародного права призначила експредставника президента РФ у так званому «Кримському федеральному окрузі» Олега Бєлавєнцева почесним консулом в окупованому Криму. Київ вимагає скасувати це рішення та розглядає його як спробу легітимізувати незаконну анексію Кримського півострова.

Про це 28 серпня заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Нам стало відомо, що попри попередження України не вдаватися до такого кроку, уряд Нікарагуа офіційно призначив почесного консула в Автономній Республіці Крим, яка тимчасово окупована Російською Федерацією. Тобто, в Криму відкривається почесне консульство, і призначений почесний консул Нікарагуа … Особливо кричущим є той факт, що на посаду почесного консула призначено одіозного персонажа – Олега Бєлавєнцева», – сказав Кулеба.

Він нагадав, що у 2019 році Святошинський районний суд Києва заочно засудив Бєлавєнцева до 13 років ув’язнення за посягання на територіальну цілісність та недоторканність кордонів України.

«Бєлавєнцев був одним з активних учасників спроби анексії Криму. І тому призначення його на посаду почесного консула є особливо кричущим і нахабним кроком. Ми розглядаємо такі дії Нікарагуа як пряме порушення законодавства України та міжнародного права. Це відверто недружній крок щодо нашої держави, який потурає збройній агресії Російської Федерації. Ми також розглядаємо цей крок як спробу легітимізувати незаконну анексію Кримського півострова», – наголосив очільник МЗС.

Він також додав, що Україна не залишить цей крок Нікарагуа без відповіді.

«Вже надіслана нота уряду Нікарагуа з вимогою негайно скасувати неправомірне рішення. В цій ноті також міститься попередження, що в разі відсутності відповідної реакції з боку Нікарагуа Україна почне застосовувати санкційні механізми відповідно до свого законодавства для того, щоб покарати Нікарагуа за цей крок. Але якщо і це не подіє, я хочу запевнити вас, що ми готові вжити ще більш жорстких кроків для захисту територіальної цілісності і суверенітету України», – заявив Кулеба.

Як повідомлялось, у березні 2019 року Святошинсьий райсуд Києва заочно засудив до 13 років позбавлення волі екс-представника президента РФ у так званому «Кримському федеральному окрузі» Олега Бєлавенцева. Він визнаний винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, підбурюванні до державної зради та веденні агресивної війни проти України. Вирок досі не набув чинності, оскільки Київський апеляційни суд ще не розглянув апеляційну скаргу, подану захистом Бєлавєнцева.

Детальніше про Олега Бєлавенцева – в статті Центру журналістських розслідувань «Навіщо Росії почесне консульство Нікарагуа в Криму?».

Нагадаємо:

  • 8 серпня 2016 року Генпрокуратура України повідомила про підозру 18 високопоставленим російським чиновникам, в тому числі колишньому повпреду президента РФ в «Кримському федеральному окрузі» Олегу Бєлавєнцеву в скоєнні особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України, фінансування тероризму та розв’язанні війни.
  • З 1995 по 1999 роки Бєлавєнцев займав пост першого заступника генерального директора ФГУП «Росвооружение». З 2001 по 2012 рік керував ФДУ «Агентство «Емерком», підвідомче МНС РФ, яке на той час очолював Сергій Шойгу. З травня 2012 по грудень 2012 року був начальником управління справами губернатора Московської області і обласного уряду (при губернаторі Шойгу). Через місяць після призначення Шойгу міністром оборони РФ, 24 грудня 2012 року Бєлавєнцев був призначений на пост генерального директора ВАТ «Славянка», дочірнього підприємства ВАТ «Оборонсервис», що належить Міноборони.
  • 21 березня 2014 року Бєлавєнцев був призначений представником президента РФ в утвореному в той же день «Кримському федеральному окрузі», який включав в себе окупований Крим і Севастополь. 28 липня 2016 року Володимира Путін ліквідував «Кримський федеральний округ». Крим і Севастополь були включені до складу Південного федерального округу РФ. 28 серпня 2016 року Бєлавєнцев був призначений представником президента РФ в Північно-Кавказькому федеральному окрузі. 26 червня 2018 року він був звільнений з посади.