Україна відзначає День пам’яті захисників

Новини
Фото: ukrinform

29 серпня відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

День встановлений «на підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу у суспільстві», відповідно указу президента від 23 серпня 2019 року, передає Укрінформ.

Саме на ці серпневі дні 2014 року припав пік Іловайської трагедії, коли в результаті протистояння російським військам українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення.

Фото: ukrinform

Бої за важливий стратегічний об’єкт Донбасу – місто Іловайськ – тривали з середини серпня. Українським військовим майже вдалося відвоювати місто, але тут втрутилася російська армія.

У ніч з 23 на 24 серпня 2014 року відбулося наймасштабніше пряме вторгнення збройних сил країни-агресора на територію України. У плани Москви не входило здавати важливий стратегічний пункт, тому вона кинула проти українців свої регулярні війська. На момент вторгнення сили ЗС РФ складалися з дев’яти батальйонно-тактичних груп: 3500 осіб особового складу, до 60 танків, до 320 БМД (БМП), до 60 гармат, до 45 мінометів та 5 протитанкових ракетних комплексів.

Фото: ukrinform

Вже 24-25 серпня батальйони МВС України «Дніпро-1», «Миротворець», «Світязь», «Херсон», «Івано-Франківськ», Нацгвардії «Донбас» і сили сектору «Б» потрапили в оточення ворога.

28 серпня становище наших військових стало критичним. Між керівництвом АТО та Генштабом ЗС РФ відбулися переговори щодо надання гарантій безпечних гуманітарних коридорів для виходу з оточення українських військових за узгодженими маршрутами.

Фото: ukrinform

Граючи роль миротворця, президент Росії Володимир Путін 29 серпня запропонував підконтрольним Росії незаконним збройним формуванням відкрити для українських військових гуманітарний коридор, яким би вони могли вийти з оточення. Насправді путінський «зелений коридор» став для наших військових справжньою дорогою смерті, адже тоді загинуло чимало українських військових.

Упродовж цих років тривають дискусії та ведеться слідство щодо цієї трагедії. Дані про втрати різняться й сьогодні. Так, за офіційними даними, під час Іловайської операції і подальшого розстрілу в так званому зеленому коридорі 366 українських воїнів загинули, 429 – отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 – потрапили у полон.

Фото: ukrinform

У День пам’яті захисників України приспущені Державний Прапор України на будинках органів влади, державних підприємств, установ і організацій. Обмежена трансляції розважальних програм радіо і телебачення.

О 10:00 була оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання в пам’ять захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

У Києві на площі біля Михайлівського Золотоверхого собору проходять меморіальні заходи, присвяченого Дню пам’яті захисників України.

Фото: ukrinform

З 29 серпня по 1 вересня на Михайлівській площі буде працювати фотовиставка «Іловайськ. Спогади. 2014». Там же з 29 серпня по 29 вересня працюватиме арт-проект «Жива пам’ять», присвячений пам’яті загиблих в російсько-українській війні (інформаційно-просвітницькі стенди).

О 13:00 розпочався онлайн-марафон, присвячений пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України «Доба пам’яті».

29 серпня президент Володимир Зеленський вшанував пам’ять воїнів, загиблих в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. У заходах до Дня пам’яті захисників України, які відбувалися біля Міністерства оборони, також взяли участь члени сімей загиблих воїнів, представники Збройних сил, сектора безпеки і оборони, ветерани АТО/ООС, керівництво Верховної Ради, Кабінету Міністрів, повідомляє Офіс президента.

Були оголошені прізвища 223 військовослужбовців, які загинули в цей день в 2014-2019 роках. Після кожного прізвища воїни почесної варти били в дзвін і салютували з особистої зброї одним залпом.

Фото: president.gov.ua

Потім президент вручив три державні нагороди, які раніше були присвоєні посмертно воїнам за особисту мужність і героїзм, проявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові.

Нагадаємо:

  • 24 серпня 2019 року в День незалежності на ходи гідності президент України Володимир Зеленський заявив, що підписав указ про встановлення Дня пам’яті захисників України, який відзначатиметься щорічно 29 серпня.
  • 29 серпня відзначається річниця початку виходу українських військових з Іловайського котла Донецької області. Бої за Іловайськ тривали з 6 серпня по 3 вересня 2014 року.