Україна закликає світ посилювати тиск на РФ через насильницькі зникнення людей в окупованих Криму і Донбасі

Новини

Україна закликає світову спільноту посилити міжнародний тиск на Росію та не залишати без уваги долю осіб, зниклих, викрадених чи безвісти зниклих на тимчасово окупованих РФ територіях Криму та Донбасу.

Про це йдеться у заяві МЗС України з нагоди Міжнародного дня жертв насильницьких зникнень, який щорічно відзначається 30 серпня.

«Світова спільнота має тримати такі порушення з боку Росії як держави-окупанта у фокусі своєї постійної уваги та посилювати тиск на РФ у всіх випадках насильницьких зникнень. У цьому зв’язку важливим є посилення міжнародного тиску на Російську Федерацію з метою виконання нею зобов’язань як держави-окупанта відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародного права щодо прав людини, насамперед що стосується гарантування права на життя, свободу та особисту недоторканність», – йдеться в документі.

У міністерстві нагадали, що прокуратурою АР Крим здійснюється процесуальне керівництво у 115 кримінальних провадженнях за 117 фактами насильницького зникнення, позбавлення волі та викрадення людей у Криму після його окупації Росією.

«У переважній більшості випадків були виявлені факти, що свідчать про причетність до зникнень російської окупаційної влади. Зафіксовано випадки залякувань родичів зниклих, свідків, а також відсутність ефективного розслідування. Як і в загальній картині переслідувань незгодних з політикою Москви, серед жертв насильницьких зникнень в окупованому Криму більшість становлять кримські татари», – наголосили у МЗС.

У міністерстві, зокрема, нагадали про викрадення та вбивство у березні 2014 року Решата Аметова, який вийшов на одиночний пікет в Сімферополі проти вторгнення Росії в Крим. Крім того Ервін Ібрагімов, член регіонального меджлісу Бахчисарая та виконавчого комітету Всесвітнього конгресу кримських татар, який був викрадений 24 травня 2016 року, є зниклим без вісті до сьогодні.

В обох випадках правозахисники звинувачують окупаційну владу у відсутності ефективного розслідування.

Також у МЗС зазначили, що факти насильницьких зникнень українських та кримськотатарських активістів в окупованому Криму відображено в позові України проти РФ у справі про порушення російською стороною Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, який у 2017 році подано Україною до Міжнародного Суду ООН.

Нагадаємо:

  • За даними громадської організації «Крим_SOS», за шість років незаконної російської окупації в Криму без вісті пропали 45 людей, при цьому доля 15 з них до цих пір залишається невідомою.