Чубаров закликав посилити тиск на РФ для виконання резолюцій Генасамблеї ООН по Криму

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу Фото: investigator.org.ua

Глава Меджлісу кримськотатарського нарду Рефат Чубаров закликав зарубіжних лідерів посприяти у звільненні з російського ув’язнення кримських татар і посилити тиск на РФ для виконання резолюцій Генасамблеї ООН по Криму.

Про це йдеться у відкритій заяві Чубарова до зарубіжних дипломатів.

«У тимчасово окупованому Російською Федерацією Криму пройшла нова хвиля політичних переслідувань і репресій проти кримських татар.

Так, 31 серпня 2020 року, після проведення обшуків в будинках Айдера КАДИРОВА (с. Розливи Нижньогірського району), Айдера АБЛЯКІМОВА (с. Сонячна долина Судакського району), Ридвана УМЕРОВА (м. Судак) та Енвера ТОПЧІ (смт. Ічкі (Совєтський) Ічкінського району) зазначених осіб було незаконно затримано та вивезено до приміщення Управління ФСБ Росії, де вони допитувалися до пізньої ночі без доступу адвокатів та без передачі їм води і їжі.

Всім зазначеним вище кримським татарам висунуто звинувачення за статтею 255.6 Кримінального кодексу РФ «Неповідомлення про злочин» і до них вжито заходів щодо обмеження свободи в формі підписки про невиїзд.

Того ж дня, 31 серпня 2020 року, на судовому засіданні Південного окружного військового суду в місті Ростов-на-Дону (Росія), державне обвинувачення Російської Федерації зажадало від суду визнати винними і призначити терміни ув’язнення в колонії суворого режиму наступним кримським татарам:

Мемету БЕЛЯЛОВУ – 21 рік ув’язнення,
Марлену АСАНОВУ – 20 років ув’язнення і грошовий штраф в розмірі 800 000 рублів,
Тимуру ІБРАГІМОВУ – 20 років ув’язнення,
Сейрану САЛІЄВУ – 19 років ув’язнення,
Ернесу АМЕТОВУ – 17 років і 6 місяців ув’язнення,
Едему СМАІЛОВУ – 17 років і 6 місяців ув’язнення,
Серверу МУСТАФАЄВУ – 17 років ув’язнення,
Серверу ЗЕКІРЬЯЕВУ – 15 років ув’язнення

Мемет Бєлялов, Марлєн (Сулейман) Асанов, Сейран Салієв Фото: Facebook Крымская солидарность

Остаточне рішення суду може відбутися вже до кінця даного тижня, але вже сьогодні можна сказати, що всі вимоги органів прокуратури судилищем будуть задоволені.

Шановні пані та панове дипломати!

Цілком очевидно, що кримінальні справи над вищезазначеними громадянами України, як й іншими активістами, кримськими татарами – політичними в’язнями, є повністю сфабрикованими, самі суди – неправомірними, що виконують роль судилищ з метою залякування кримськотатарського народу та етнічних українців, які проживають на тимчасовій окупованій території Криму.

Але ж строки ув’язнення, які виносяться політв’язням-кримським татарам російською владою не умовні, а цілком реальні. Вже понад 200 малолітніх дітей в сім’ях кримських політв’язнів залишилися без батьківської опіки і любові.

Можливо, деяким європейським політикам, які закликають до діалогу з президентом РФ Володимиром Путіним, не захочеться погодитися з нами, але правда полягає в тому, що найближчою метою російських окупантів є повне витіснення кримськотатарського народу – корінного народу Криму – за межі Кримського півострова, який російські окупанти перетворюють у військовий форпост, за допомогою якого РФ прагне контролювати регіони Азовського, Чорного та Середземноморського морів.

Користуючись цією нагодою та засвідчуючи вам свою повагу, прошу вас донести вищевикладену інформацію до Президентів, керівників Урядів і Парламентів ваших країн з метою сприяння ними негайному звільненню незаконно затриманих та утримуваних у Російською Федерацією громадян України- кримських політв’язнів.

Знаючи прихильність урядів ваших держав принципам і цінностям демократії, нормам міжнародного права і міжнародних зобов’язань, взятих на себе в якості держави-члена ООН та ОБСЄ, Ради Європи та/або Європейського Союзу, від імені Меджлісу кримськотатарського народу закликаю їх до задіяння всіх можливих заходів, спрямованих на виконання Російською Федерацією у повній мірі резолюцій ГА ООН 68/262 від 27 березня 2014 року «Територіальна цілісність України» та «Ситуація з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)» 2016-2019 рр. та наказу Міжнародного суду ООН щодо застосування запобіжних заходів у рамках позову України проти Російської Федерації стосовно застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації».

Нагадаємо:

  • 14 листопада 2019 року Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН схвалила проект резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна», співавторами якої стали 38 держав.
  • 9 грудня 2019 року Генасамблея ООН прийняла резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, а також частин Чорного та Азовського морів» із закликом до Росії вивести свої війська з окупованого Криму і припинити тимчасову окупацію території України.