До 2025 року ВМСУ сформують три дивізіони берегового ракетного комплексу РК-360МЦ «Нептун»

Новини
Мобільний комплекс крилатих ракет РК-360МЦ «Нептун» Фото: armyinform.com.ua

До 2025 року ВМС України сформують три дивізіони берегового комплексу крилатих ракет наземного базування РК-360МЦ «Нептун», які вже прийняті на озброєння українського флота. Дивізіони будуть розміщені на узбережжі Чорного і Азовського морів.

Про це агентству Міноборони України АрміяInform повідомив командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа.

«Наказом Міністерства оборони України на озброєння ВМС України прийнято береговий ракетний комплекс «Нептун». До 2025 року ми сформуємо три дивізіони, які будуть озброєні цим комплексом. Плануємо розмістити ці дивізіони у південних областях України, які мають вихід до узбережжя Чорного та Азовського морів. Ба більше, відразу після їхнього встановлення плануємо поставити на бойове чергування одну з батарей комплексу «Нептун», яка приступить до виконання завдань за призначенням», – сказав Неїжпапа.

За його словами, ця ракетна зброя є дуже ефективною та високоточною.

«Свого часу, обіймаючи ще посаду заступника командувача ВМС ЗС України, я був головою приймальної комісії та сам особисто керував пуском протикорабельних крилатих ракет «Нептун». Цей комплекс є справжнім проривом у ракетобудуванні України. Дуже мало країн світу мають технологічні потужності щодо виробництва власних крилатих ракет. Я дуже радий, що Україна перебуває в когорті тих держав, які здатні виробляти високоточну ракетну зброю», – розповів командувач ВМСУ.

Мобільний комплекс крилатих ракет РК-360МЦ «Нептун» Фото: armyinform.com.ua

Він нагадав, що комплекс «Нептун» добре продемонстрував свої бойові можливості на державних випробуваннях, які проходили на полігоні «Алібей» в Одеській області. Пуски продемонстрували, що «Нептун» може успішно вразити кілька цілей одночасно, при цьому відстань до надводних цілей різна, як і сама дистанція між цими цілями. Зокрема, ракети знищили першу ціль, яка була на відстані 85 кілометрів, а друга – до 110 кілометрів. Відстань між ними становила понад 20 кілометрів.

Неїжпапа вказав, що відповідно до тактико-технічні характеристик «Нептуна», дальність пуску ракети складає до 280 км, чого цілком достатньо для дієвого стримування агресивних дій противника на морі. Крім того, швидкість польоту ракети становить до 1000 км/год, при цьому під час руху ракета може кілька разів самостійно змінювати свій польотний шлях. Також варто додати, що кожна ракета оснащена головкою самонаведення, яка має надвисокі кути огляду, стійка до радіолокаційних завад противника, що необхідно для проходження систем радіолокаційної боротьби кораблів противника.

Нагадаємо:

  • Новітній вітчизняний наземний ракетний комплекс Р-360 «Нептун» успішно пройшов державні випробування. 17 червня 2020 року на полігоні ЗС України «Алібей» в Одеській області відбулись пуски крилатих ракет з бойовою частиною. Розробник ракетного комплексу ДП Державне Київське конструкторського бюро «Луч» готове почати його серійне виробництво та розпочати роботу над повітряним і морським варіантами «Нептуна».