У Мінкультури України розповіли, як борються за музейні експонати і пам’ятники Криму

Новини
Археологічні розкопки в окупованому Криму 2018 р. Фото: gkokn.rk.gov.ru

Перший заступник міністра культури і інформаційної політики України Світлана Фоменко відзначає, що в України є стратегія боротьби за музейні експонати, артефакти і пам’ятники, які знаходяться в окупованому Криму.

Про це Фоменко розповіла в ефірі Радіо Крим.Реалії.

«Все музейні предмети, а їх 1 млн 200 тисяч, які залишилися в Криму, – це власність України і невідома доля цих предметів. Потрібно згадати і про нерухомі пам’ятки, наприклад, Бахчисарайський палац, який втрачає автентичність, ми втрачаємо його як пам’ятку національного значення. І, звичайно, стратегія є – ми, по-перше, внесли до державного реєстру усі пам’ятки національного значення, які перебувають на окупованій території. Якось так сталося, що за 30 років цього не було зроблено», – сказала заступник міністра.

За її словами, кримськотатарські організації допомагають у підготовці інформаційної бази для захисту в міжнародних судах української позиції.

«Ми збираємо конкретні факти, де можемо довести, що щось відбувалося незаконно. Також в цьому році ми ратифікували Другий протокол Гаазької конвенції, який підсилює і криміналізує злочини з приводу незаконних археологічних розкопок, з приводу переміщення культурних цінностей», – зазначила Фоменко.

Нагадаємо:

  • 14 травня 2020 року президент України підписав указ про введення в дію нових санкцій щодо юридичних та фізичних осіб РФ. У нових санкційних списках РНБО України опинились 23 культурних і наукових установ Росії, а також 38 російських і кримських телеканалів, радіо і медіаресурсів. Санкції терміном на 3 роки ввели проти низки відомих російських музеїв, університетів, наукових установ та громадських організацій. Серед них – Ермітаж, Музей мистецтв імені Пушкіна, Московський державний університет імені Ломоносова, «Російське географічне товариство» та Інститут археології Російської академії наук. Крім того, під санкціями також виявилися наукові, культурні та освітні організації, що працюють в окупованому Криму.