«Слуги народу» хочуть забрати 2 млрд з житлових субсидій українців на видатки Укравтодору з «відкатом» силовикам – «Наші гроші»

Новини
Фото: YouTube RadaTVchannel

Верховна Рада 3 вересня проголосувала за основу законопроєкт про виділення з державного бюджету для Укравтодору додаткових 2,16 млрд грн, а також 1,17 млрд грн низці силових та державних органів. Ці гроші планують забрати з коштів, призначених на виплату пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі.

Про це повідомляє видання «Наші гроші» з посиланням інформацію сайту парламенту.

За законопроект №3991 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (щодо автомобільних доріг загального користування та відновлення аварійних мостових споруд)» проголосували 240 нардепів, у тому числі 218 членів правлячої монофракції «Слуга народу».

Його ініціатором виступив нардеп Олександр Трухін з фракції «Слуга народу».

Відповідно з документом, половина з 2,16 млрд грн для Укравтодору піде на покращення доріг Львівської області (589 млн грн, конкретні об’єкти невідомі), шляхопровід на Об’їзній у Тернополі (190 млн грн), вулиці Хотинської у Чернівцях (200 млн грн), міст у Східниці Львівської області (31 млн грн, за даними Мінрегіону він має покращити туристичну привабливість курортного селища, де виробляють газовану воду «Нафтуся»).

Ще 358 млн грн підуть на будівництво шляхопроводу у Херсоні (підрядник «Укратоменергобуд»), 500 млн грн підуть на дорогу Т-04-01 Запорізькій області (тут тендер за 450 млн грн виграв «Альтком»), дві місцеві дороги у Миколаївській області (300 млн грн), вул. Харківску у Сумах (40 млн грн), міст через Сулу у Ромнах Сумської обл (10 млн грн).

Чому кошти виділено саме на ці об’єкти – не повідомляється.

У назві законопроекту вказано, що він розроблений задля виділення коштів на автомобільні дороги загального користування та відновлення аварійних мостових споруд. Однак в «автодорожньому» перерозподіленні коштів також взяли участь силові органи.

Національній поліції виділили – 450 млн грн, Державній прикордонній службі – 300 млн грн, Мінюсту – 117 млн грн на «виконання покарань установами і органами Державної кримінально-виконавчої служби України», Державному бюро розслідувань – 69 млн грн.

Всім облдержадміністраціям також розподілили суми від 5 до 15 млн грн.

Автор законопроєкту Олександр Трухін – це зять Олександра Мартиненка, одного з найближчих бізнес-партнерів Ігоря Коломойського. Трухін є заступником голови Бюджетного комітету ВРУ Юрія Арістова і за даними «Наших грошей» зараз є одним з найвпливовіших народних депутатів у сфері дорожнього будівництва. Юрій Арістов є бізнес-партнером Володимира Зеленського і саме він у травні був розробником законопроекту про виділення Укравтодору 35 млрд грн з Covid-фонду на будівництво доріг замість покращення стану у медичній галузі у розпал епідемії.

Нагадаємо:
  • У 2020 році на «велике будівництво» і ремонт доріг Кабмін витратить рекордні 150 млрд гривень. Це 5,5 млрд доларів – тобто більше, ніж Україна запозичила у МВФ та інших кредиторів за рік.
  • 20 липня 2020 року Центральне антикорупційне бюро Польщі затримало колишнього міністра транспорту Польщі ексглаву Державної служби автомобільних доріг України (Укравтодор) Славоміра Новака. НАБУ та САП спільно з ЦАБ Польщі та Окружною прокуратурою Варшави провели санкціоновані обшуки в Києві, Львові, а також на території Польщі в межах спільного розслідування діяльності злочинної організації в сфері дорожнього господарства. Слідчі дії здійснювались силами міжнародної слідчої групи в офісах Укравтодору, компаній-учасниць тендерів державної агенції, а також за місцем проживання колишніх посадовців державної агенції та громадян Польщі-ймовірних учасників злочинної організації.