Велика Британія і Україна завершують переговори про будівництво ракетних катерів для ВМСУ – ЄП

Новини
Єдиний у ВМСУ ракетний катер «Прилуки» Фото: mil.gov.ua

Україна та Велика Британія перебувають на завершальному етапі переговорів щодо будівництва ракетних катерів для українських Військово-Морських Сил.

Про це пише видання «Європейська правда».

Британія, яка досі не надавала Україні доступ до закупівель озброєння, буде готова отримати всі необхідні погодження у власних регуляторних органах і забезпечити українські ВМС необхідною їм кількістю ракетних катерів. Кораблів такого типу в Україні зараз взагалі немає, хоча вони є ключовою ланкою, що здатна забезпечити опір імовірному нападу агресора з моря.

У посольстві Великої Британії в Україні підтвердили, що йдеться саме про програму відновлення флоту, а саме «підтримку суднобудівних потужностей» в Україні.

«Україна матиме можливість спостерігати та навчатися під час побудови перших кораблів у Британії, паралельно з модернізацією власного судновиробництва», = йдеться у коментарі пресвідділу дипмісії.

Йдеться не про звичайну закупівлю, а про локалізоване виробництво кораблів в Україні за технологією та проєктом, який надасть британський виробник. Два перші корпуси будуть виготовлені на британській верфі за участі фахівців українського підприємства-виробника. Надалі все виробництво – від збирання корпусів до оснащення кораблів озброєнням – буде відбуватися в Україні, на верфі, яку уряд обере та погодить із британською стороною.

На фінансування проєкту уряд Сполученого Королівства надасть позику на 10 років на суму до 1,25 млрд британських фунтів (1,6 млрд дол. за поточним курсом).

Очікується, що відповідну домовленість можуть підписати під час візиту президента України Володимира Зеленського до Лондона у жовтні.

Як повідомлялось, за інформацією видання «Думская», Великобританія пропонує будувати ударні ракетні катери по її проекту на одному з підприємств України і готова надати для цього довгостроковий кредит. У той же час керівництво українського Міноборони тисне на Командувача ВМСУ Олексія Неїжпапу, щоб він відмовився від пропозиції британців на користь нереалізованого вітчизняного проекту катера 30-ти річної давнини. У ВМС спростовують факт тиску на командувача українським флотом.

Нагадаємо:

  • Після того як відбулася незаконна анексія Криму, Росія почала повернення Україні захоплених у неї кораблів і суден ВМСУ, серед яких середній десантний корабель «Кіровоград», корвет «Вінниця» та плавбаза «Золотоноша», однак в червні 2014 року цей процес був зупинений.
  • До моменту одностороннього припинення РФ переговорів щодо повернення озброєнь, військової техніки та майна ВМСУ, з Криму було виведено: 3 бойових корабля, 32 судна забезпечення, 24 літаків та гелікоптерів, 1438 одиниць авто-, броне- та спецтехніки. У той же час на окупованій території залишилося: 11 бойових кораблів і катерів, 6 суден і катерів забезпечення, 3 літальних апарати, 2363 одиниці авто-, броне- та спецтехніки.
  • 3 липня 2016 року президент України Петро Порошенко заявив, що в результаті незаконної російської окупації Криму ВМСУ втратили близько 70% корабельного складу.