У Краматорську та Сєвєродонецьку побудують 500 квартир для переселенців за 22,1 млн євро

Новини
Фото dn.depo.ua

Міжнародна організація з міграції (МОМ) та міські адміністрації Краматорська і Сєвєродонецька в Києві підписали Меморандум про співробітництво для вирішення проблеми житла постраждалих від збройного конфлікту. Майже 150 внутрішньо переміщених осіб вже подали заявки на отримання житла в Краматорську.

Проект триватиме п’ять років, його загальний бюджет – 22,1 млн євро. Фінансування надасть Уряд Німеччини через Банк розвитку (KfW).

МОМ побудує і відремонтує житло для понад 500 сімей: 80% з них складуть ВПЛ, а 20% – місцеві жителі Краматорська та Сєвєродонецька. Ці міста були обрані з-за великої кількості в них переселенців (50 і 40 тисяч осіб відповідно).

Очікується, що всього понад 1500 осіб за кілька років зможуть переїхати в нові квартири. Мешканці платитимуть помірну орендну плату і оплачувати комунальні послуги.

Житло буде відповідати сучасним критеріям енергоефективності та екологічності.

«У Краматорську налічує майже 50 тисяч осіб з числа тих, хто перемістився з окупованої території. Це значне навантаження на інфраструктуру міста. Ми протягом п’яти років приділяємо значну увагу питанню поліпшення житлових умов переселенців, робимо все можливе для цих людей. Надаємо їм свої гуртожитки, думаємо, як забезпечити їх житлом з житлового фонду Краматорська. Ми готові до співпраці і будемо робити все можливе, щоб цей проект реалізувався», – зазначив міський голова Андрій Панков на пресконференції в Укрінформі.

На Донбасі вистачає тих, для кого війна стала годівницею з підвищеним раціоном – до розпилів бюджетних коштів додалися ще й донорські. Про таких Центр журналістських розслідувань вже розповідав у публікації «Без Prozorro: як використовують міжнародну допомогу для переселенців».

Форуми «RE:Think. Invest in Ukraine та Форум єдності, які відбулися в Маріуполі, переконливо доволять:  програми і проекти відновлення Донбасу, як і уся допомога Україні для подолання наслідків збройної агресії РФ, потребує негайного незалежного аудиту, зачистки від корупції та неефективних управлінців, і що дуже важливо – реалістичної оцінки спроможностей самого Донбасу. 

Детальніше – в сюжеті ЦЖР RE:Think. Втрачені можливості Донбасу

Через те, що житлове питання є одним з найбільш актуальних для усіх переселенців і разом з тим не менш суперечливим, ніж соціальні виплати або пенсія, правозахисники вирішили допомогти розібратися, що з того, що пишуть про можливості забезпечення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) житлом, правда, а що домисли.

Так, пенсіонери-переселенці, зокрема, можуть бути повноправними учасниками програми «Доступне житло», що передбачає придбання житла з 50% оплатою нормативної вартості. Так саме мають вони право і на грошову компенсацію на придбання житла за Постановою Кабміну №280 від 18.04.2018, якщо, крім того, є учасниками АТО.

Окремо зазначимо, що пенсійний вік є додатковою перевагою для ВПО у програмах забезпечення тимчасовим та соціальним житлом.

Нагадаємо:

  • У грудні 2019 року тодішній міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда повідомила, що Кабінет міністрів України запускає програму компенсації за зруйноване житло в результаті війни на Донбасі. За її словами, в держбюджеті на 2020 рік вже було закладено на її реалізацію 40,2 млн грн.
  • 2 вересня 2020 року Кабмін України затвердив новий порядок виплат компенсації громадянам, чиє житло було повністю або частково зруйновано під час бойових дій на Донбасі. Правозахисники пояснили, хто може претендувати на виплату, куди звертатися і яку суму зможуть компенсувати.