РФ переслідує 134 українців за політичними мотивами

Новини

134 українця переслідуються Російською Федерацією за політичними мотивами.

Про це повідомила радниця Уповноваженого ВР з прав людини Ірина Закринична на онлайн-конференції «Політичні переслідування Кремлем в період COVID-19», пише Укринформ.

«Ми щоденно ведемо роботу по моніторингу всієї інформації, яка нам надходить і від адвокатів, і від рідних, яку ми дізнаємося по своїх власних каналах. Ця інформація про стан дотримання прав наших громадян , які незаконно утримуються РФ. За результатами цього моніторингу, на сьогоднішній день ми маємо наступні цифри. Ми думаємо, що наразі 134 українця переслідуються за політичними мотивами РФ», – сказала Закринична.

Вона зазначила, що 112 українців перебувають в незаконному ув’язненні в місцях несвободи на території РФ та тимчасово окупованого Криму, серед них 78 кримських татар.

16 квітня Україна звільнила 20 своїх громадян, яких утримували в неволі на тимчасово окупованих територіях. На окуповані території виїхало 14 громадян.

Кримські татари, включені в список для можливого майбутнього обміну утримуваними особами між Україною та РФ, можуть відмовитися брати у ньому участь, якщо дізнаються, що їх міняють на «бандитів», заявив національний лідер кримськотатарського народу, нардеп Мустафа Джемілєв.

Нагадаємо:

  • За данними координаторки Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Росія незаконно утримує за гратами за «кримськими справами» 88 людей, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.
  • Повний список кримчан – політв’язнів Кремля, серед яких як заарештовані в окупованому Криму і незаконно засуджені представники «Хізб-ут Тахрір», так і кримські активісти, тут.
  • Російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягати їх до кримінальної відповідальності за надуманими звинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості, йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) «Всесвітній звіт 2020».
  • Упродовж 2019 року російські силовики провели 157 незаконних затримань і 335 арештів в окупованому Криму, повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.