У Криму встановили нову вишку для блокування українського FM-сигналу – КПГ

Новини
Чаплинская телерадиовышка в Херсонской области Фото: Facebook Сергій Костинський

На півночі Криму окупанти встановили нову вишку для блокування сигналу українських FM-станцій. У вересні сигнал українських FM радіостанцій зафіксований в 12 з 19 населених пунктів.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

У Червоноармійському, Завіті Ленінському, Солоному озері, Ермаково, Придорожньому, Лобанове, Воїнці можна почути тільки одну українську радіостанцію.

У Істочному, Новоолександрівці, Мартинівці і Армянську – по дві радіостанції, а в передмостові – три українських FM-радіостанції.

Біля КПВВ «Чонгар» території півострова, можна послухати програми п’яти українських FM-радіо. Дві українські радіостанції чутно з боку Криму біля КПВВ «Чаплинка».

У семи населених пунктах (Вишнівка, Зарічне, Джанкой, Овочеве, Зелена Нива, Красноперекопськ, Ішунь) на українських радіочастотах транслюють свої програми російські FM-станції.

При цьому в 11 населених пунктах з 19 на деяких частотах зафіксовано одночасне мовлення двох станцій – української та російської. Це говорить про цілеспрямоване блокування українського FM радіомовлення російськими станціями.

Крім того, поруч з КПВВ «Чаплинка» на території Криму встановлено нову телерадіовежі.

Нагадаємо:

  • 17 березня в Херсонській області в селі Чонгар біля адмінкордону з Кримом відкрили 150-метрову телекомунікаційну вежу, яка забезпечить трансляцію українських телевізійних і радіосигналів на територію тимчасово окупованого півострова і на південні райони області.
  • З вишки запущено мовлення чотирьох українських радіостанцій: «Українське радіо» (100,7 МГц), радіо «Мейдан» (ТОВ «ТК «Атлант-СВ» г. Киев, 101,4 МГц), радіо «Крим.Реаліі» (ГО «Радіо кримських громад», 105,4 МГц), «Херсон FM» (ТРО «Софія», 107,8 МГц).
  • 4 липня 2019 року Нацрада з питань телебачення і радіомовлення прийняла рішення видати дозволи на тимчасове мовлення на окупованих частинах Донбасу і в окупованому Криму ЗМІ, у яких термін дії попередніх дозволів завершувався.
  • Про те, як Росія глушить український телерадіосигнал на окупованій території Криму і яке обладнання для цього використовується, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Пересувні глушилки українського слова».