ФСБ заявила про затримання в Криму українця і кримчанина за «екстремістську діяльність»

Новини
Скріншот відео «УФСБ по Республике Крым и Севастополю»

ФСБ заявила про затримання в окупованому Криму 22-річного громадянина України і 28-річного жителя Євпаторії за нібито «екстремістську діяльність» на півострові. «Київський райсуд» Сімферополя обрав їм запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Про це повідомляє «управління ФСБ по Республіці Крим і Севастополю», передає видання «Крыминформ».

«Затриманий громадянин України 1998 року народження, який прибув на територію Республіки Крим для пошуку спільників з метою дестабілізації суспільно-політичної обстановки в регіоні. У вересні 2020 року українець поширив на території міст Криму листівки, що містять заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації, після чого 19 вересня 2020 року затриманий співробітниками ФСБ», – йдеться в повідомленні.

Як стверджується, за місцем його перебування було виявлено та вилучено листівки екстремістського змісту і засоби зв’язку, з використанням яких здійснювалася протиправна діяльність. Відносно громадянина України порушено кримінальну справу за ч.1 ст.280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності). «Київський районний суд» Сімферополя обрав йому запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

«Крім того, 21 вересня 2020 року УФСБ затриманий громадянин РФ 1992 року народження, причетний до публічного виправдання і пропаганді тероризму і екстремізму. Житель Євпаторії, використовуючи особисту сторінку соціальної мережі, розділяючи і підтримуючи діяльність українських націоналістичних угруповань, розмістив матеріали з погрозами здійснення вибуху адміністративних будівель Республіки Крим. Зазначена особа також причетна до поширення агітаційних листівок екстремістської спрямованості», – додали в ФСБ.

Скріншот відео «УФСБ по Республіці Крим і Севастополю»

Російська спецслужба заявляє, що у затриманого «виявлені та вилучені компоненти вибухових речовин, предмети, зовні схожі з вогнепальною зброєю і боєприпасами, листівки екстремістського змісту». Відносно євпаторійця порушено кримінальні справи за ч.1 ст.205.2, ч.1 ст.280 та ч.1 ст.280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, публічне виправдання тероризму або пропаганда тероризму, публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності, публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ). «Київський районний суд» Сімферополя заарештував його.

Нагадаємо:

  • 19 серпня 2020 року в Криму співробітники ФСБ затримали жителя Кіровського району Меджита Аблямітова. Його підозрюють в участі «кримськотатарського добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана», який ФСБ називає «незаконним збройним формуванням, що діє на території іноземної держави з метою, що суперечать інтересам РФ».
  • 20 серпня 2020 року «Київський районний суд» Сімферополя заарештував Меджита Аблямітова до 17 жовтня.